RADNICI "Jure" u Nišu koji su od ponedeljka nastavili sa radom, jer su pozvani na posao, u sredu su odbili da uđu u pogone, zabrinuti jer među kolegama ima zaraženih virusom korona. Jedan od njih nalazi se, kažu, u hali "Čair" gde se leče pacijenti sa lakšim simptomima, dok je nekoliko radnika u težem stanju sa upalom pluća.

Stotinak zaposlenih odbilo je da uđe u ovu fabriku smatrajući da se to kosi sa merama koje donosi Vlada Srbije.

Više od pet sati čekali su da im se neko od nadređenih obrati, nakon čega su pozvani tek neki od njih da uđu i pregovaraju, ali radnici su to odbili smatrajući da niko ne treba da bude etiketiran kao vođa protesta.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da Institut za javno zdravlje proverava situaciju i da će nakon toga uslediti nove odluke, dok je krizni štab pozvao sve firme u Nišu da poštuju preporuke Vlade Srbije i da zaštite zaposlene.

BONUS ZA RIZIK RADNICI u Nišu nisu jedini koji su se pobunili. Prethodnih dana na posao nisu hteli da idu ni zaposleni u pogonima ove kompanije u Rači i Leskovcu. "Jura" je u sredu donela odluku da će svim zaposlenima u Rači isplatiti dodatni bonus od 500 dinara dnevno za svaki dan proveden na poslu, ako tamo budu bili minimum četiri sata.

- Biće kažnjeni poslodavci ukoliko Inspekcija rada koja kontroliše da li se primenjuju mere ustanovi bilo kakva odstupanja - upozorio je Bulatović.


NEMAJU MASKE NI RUKAVICE

RADNICI u "Juri" nezadovoljni su i uslovima rada, jer tvrde da nemaju adekvatnu opremu, maske, rukavice i dezinfekciona sredstva.

O situaciji su obavešteni Krizni štab, Institut za javno zdravlje i epidemiolozi, pa radnici čekaju da li će neko od njih doći.