Leskovac – Broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa korona na području Jablaničkog okruga je dvostruko veći u odnosu na podatke koji su objavljeni u subotu i sada iznosi 67.

Od ovog broja 62 pacijenta su iz Leskovca, po dvoje iz Vlasotinca i Medveđe i jedan iz Bojnika. Trećina od ukupnog broja obolelih su zdravstveni radnici. Petoro u ovdašnjem Domu zdravlja i još 18 u leskovačkoj Opštoj bolnici, a među njima skoro svi zdrastveni radnici sa Infektivnog odeljenja gde se hospitalizuju pacijenti oboleli od ovog virusa. Direktor Opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević je ocenio da je situacija veoma teška i da će organizacija u ovoj ustanovi biti promenjena.

Ubuduće će Infektivno i Grudno odeljenje fukcionisati kao jedno. Kadrovski će biti ojačano osobljem sa drugih odeljenja, a njima će rukovoditi načelnik grudnog, jer je među inficiranima i načelnik Infektivnog odeljenja. Na Grudnom odeljenju do sada su smeštani pacijenti sa respiratornim infekcijama i sumnjom na virus korona.

- Od svih zdravstvenih radnika na Infektivnom odeljenju ostali su nam jedan lekar specijalista, jedan specijalizant i dva tehničara, a svi ostali su zaraženi i oni će biti upućeni na lečenje u Niš. Tamo će se raditi trijaža, pa će pacijenti sa lakšom kliničkom slikom biti smešteni u hali „Čair“, a oni sa težom biće upućeni na bolničko lečenje – rekao je dr Dimitrijević i dodao da su oboleli u stabilnom stanju i da nisu životno ugroženi.

Testovi su pokazali i da je sedmoro radnika južnokorejske korporacije „Jura“ pozitivno na ovaj virus. Gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović je saopštio da se čekaju rezultati još 49 osoba sa područja celog okruga koji su testirani na virus korona.

- Niko od obolelih sa naše teritorije nije na respiratoru. Osećaju se dobro. Test prvozaraženog u Leskovcu je pokazao da je sada negativan, ali se čeka još jedan test kako bi rezultat bio potpuno siguran – zaključio je Cvetanović.

Zbog kontakta sa obolelima u Jablaničkom okrugu pod zdravstvenim nadzorom su 602 osobe, dok je u samoizolaciji oko 1.000 ljudi koji su došli iz inostranstva.