Mirović: Hale na Novosadskom sajmu biće pripremljene za smeštaj pacijenata

J.S.

26. 03. 2020. u 10:43

Мировић: Хале на Новосадском сајму биће припремљене за смештај пацијената

Foto: Tanjug

U Vojvodini je zabeležen 41 slučaj virusa korona, od toga 22 na teritoriji Novog Sada

U VOJVODINI je do juče i do zvaničnog izveštaja u 15 sati zabeležen 41 slučaj koronavirusa, od toga 22 na teritoriji Grada Novog Sada – rekao je za RTV Vojvodine Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i predsednik Štaba za vanredne situacije AP Vojvodine.

Mirović je istakao da je Novi Sad, posle Beograda, Niša i Valjeva, potencijalno najugroženiji grad, te da to znači dodatnu opreznost i socijalnu distancu, kao i da ćemo prebroditi sva iskušenja, ako se budemo pridržavali svih propisanih mera.

Dodao je da je da u Kliničkom centru Vojvodine ima 14 zaraženih koronavirusom, od kojih su neki u boljem stanju, a troje pacijenata su na respiratorima i bore se za život.

-Hale na Novosadskom sajmu će biti pripremljene za smeštaj pacijenata, za slučaj da se desi najgori mogući scenario, a sutra počinje opremanje i stavljanje u funkciju jedne od njih. Na teritoriji AP Vojvodine postoje i drugi objekti za karantin za one koji stižu u iz inostranstva.Tu je odmaralište Letenka na Fruškoj gori i kasarna u Somboru, a razmatramo i druge lokacije, što zavisi od razvoja situacije - kazao je Mirović .

U okviru mera za ublažavanje posledica epidemije virusa korona i olakšavanja svakodnevnog života građana,po Mirovićevim rečima, Pokrajinska vlada u petak i ponedeljak izdvojila je 111 miliona dinara da bi pomogli manje razvijene lokalne samouprave, njih ukupno 23.

-U tu svrhu, biće pripremljeni neophodni paketi hrane i higijene, za penzionere sa primanjima manjim od 30.000 dinara i socijalno ugrožene. Razvijenije lokalne samouprave će izdvojiti sopstvena sredstva i u narednih 7 do 10 dana ćemo uspeti da snabdemo najugroženije. Mi smo Kikindu i njihov štab za vanredne situacije pomogli sa dodatnih 7 miliona dinara, sa namirnicama za socijalno ugrožene, i uspeli smo da tamo stabilizujemo situaciju" - kazao je on.


TRIJAŽA ZA MIGRANTE

U NAREDNIM danima, prema Mirovićevim rečima, radiće se na tome da se rastereti migrantski kamp u Kikindi u kom se trenutno nalazi 1.000 ljudi kako bi postojala potpunija kontrola u složenoj epidemiološkoj situaciji u ovom gradu, te da je zamolio ministra odbrane da se obezbedi jedan sanitetski tim za zdravstvenu trijažu migranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije