Na Fejsbuku razmenjuju iskustva o onlajn nastavi

B. G.

26. 03. 2020. u 18:21

Učiteljica Željana Lukić Radojičić iz Mionice okupila kolege iz regiona

На Фејсбуку размењују искуства о онлајн настави
KADA je u Srbiji uvedeno vanredno stanje, učiteljica Željana Lukić Radojičić iz Mionice napravila je fejsbuk-grupu - "nastavnička mreža". Nije mogla ni da nasluti da će grupa toliko brzo porasti. Nastavnici iz celog regiona, mnogi nespremni da se snađu u novonastaloj situaciji, kada postaju virtuelni pedagozi, povezali su se vrtoglavom brzinom.

Za manje od 24 sata, grupa je imala oko 15.000 članova i nastavila da raste iz sata u sat. Pored kolega iz Srbije, priključivali su se i prosvetari iz Hrvatske, BiH, Crne Gore.... Trenutno mreža broji 23.000 članova.

- Ovo je tipično volonterska grupa, nema veze sa Ministarstvom prosvete, i zaista nisam ni pretpostavila da će grupa toliko brzo porasti. Nastavnici iz celog regiona, povezali su se vrlo brzo i to je sjajan manifest ljubavi prema profesiji - kaže, za "Novosti", Željana Lukić Radojičić. - Razmenjujemo iskustva, učimo jedni druge novim stvarima na koje nismo navikli, trudimo se da ceo naš posao pojednostavimo što više. Sve da bi i đacima bilo lakše. Svakodnevno delimo pristigle materijale, a čujemo se i sa kolegama iz regiona.

Možda i zato, učenici ne beže sa "nastavničke mreže". Učiteljica Željana kaže da joj se najviše dopada energija i podrška kolega, koji su, kako tvrdi, jedinstveni da podrže jedni druge, ali i đake i njihove roditelje. Kaže da su se u ovoj zajednici sakupili najbolji nastavnici u regionu, najbolji ljudi i najbolji stručnjaci.

- Silna energija, motivacija i želja da se pomogne armiji onih koji su se našli nesnađeni u moru nadolazećih informacija o nastavi na daljinu, i dalje fascinantna činjenica. Zanimljivo je da su najsposobniji, oni koji bi se i inače odlično snašli u ovoj situaciji, ujedno i najmotivisaniji da pomognu drugima - dopunjuje reči svoje koleginice Ivana Bošnjak iz Zrenjanina, koja je član ove grupe.

KOMBINUJU "ČASOVE"

REZULTATI anketa su pokazali da je 99 odsto dece obuhvaćeno nastavom na daljinu, a da njih 62 odsto koristi kombinaciju više načina nastave na daljinu - TV, "Vajber", virtuelnu učionicu... Deca uglavnom, po mišljenju roditelja, vole ovaj vid nastave, veliki procenat se izjasnio da uživaju, dok su se jedino žalili na neprimerenost količine materijala koji im nastavnici šaljuŽeljana Lukić Radojičić


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije