Zajedno protiv nepogoda: Najava formiranja službe za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u slivu Zapadne Morave

M. BOŠNjAK

22. 02. 2020. u 09:30

Заједно против непогода: Најава формирања службе за смањење ризика од природних катастрофа у сливу Западне Мораве

Kraljevo 2018. Foto G. Šljivić

Ukupno 18 gradova i opština solidarno će učestvovati u finansiranju

OPŠTINSKO veće u Gornjem Milanovcu je prvo usvojilo Predlog sporazuma o osnivanju zajedničke službe za poslove u oblasti smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i razvoja civilne zaštite na teritoriji 18 gradova i opština u slivu Zapadne Morave, koju će svi finansirati proporcionalno broju stanovnika.

- Pored gradova Kraljeva, Kruševca, Novog Pazara, Užica i Čačka, tu su i opštine u Aleksandrovcu, Arilju, Vrnjačkoj Banji, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Kniću, Kosjeriću, Lučanima, Požegi, Raški, Trsteniku, Tutinu i Čajetini. Shodno Protokolu koji je potpisan pre tri godine, prioritet saradnje pomenutih lokalnih samouprava je priprema zajedničkih strateških dokumenata o upravljanju rizicima od stalnih pretnji, poput zemljotresa, poplava, klizišta, snežnih nanosa, grada, suše i šumskih požara. Pored izgradnje sistema rane najave, po načelu "izgraditi novo i bolje", treba stvoriti i uslove za brz oporavak - objašnjava načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu Milorad Dimitrijević.

Sporazum o osnivanju zajedničke službe biće zaključen na neodređeno vreme, njeno sedište bi trebalo da bude u Kruševcu, a saradnja je zasnovana na principima dobrovoljnosti i solidarnosti, kroz udruživanje finansijskih i kadrovskih mogućnosti.

PROČITAJTE JOŠ:
Spor oko parkinga u Leskovcu: Nova firma preuzela odgovornost, opozicija tvrdi da je to štetno za građane

Svaki potpisnik Sporazuma može tražiti istupanje iz njega, pisanim zahtevom ostalim akterima, najkasnije šest meseci pre dana kojim on za njega prestaje da važi. Eventualnim istupanjem jedne lokalne samouprave, sporazum prestaje da važi samo za nju, a za druge lokalne samouprave će važiti sve dok ih ima najmanje dve - precizirano je ovim aktom.


Čačak 2016., Foto P. Milošević

ČELNICI

DIREKTORA zajedničke službe i njegovog zamenika će, posle javnog konkursa, na predlog petočlane konkursne komisije u kojoj svi moraju biti visokoobrazovani, imenovati 18 lokalnih, gradskih ili opštinskih veća. Mandati će im trajati pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora.


MALI TROŠAK - VELIKA DOBROBIT

- NIKO nije izolovan i, ako mi u Gornjem Milanovcu nešto uspemo da predupredimo, doprinećemo smanjenju rizika negde drugde, i obrnuto. Pritom, ne radi se o prevelikom opterećenju lokalnih budžeta, a zajednička korist će biti velika - ističe predsednik Opštine Dejan Kovačević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije