LOKALNA samouprava iz Aleksinca je protiv direktora tamošnjeg JKP Budimira Markovića, na osnovu izveštaja budžetske inspekcije, podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je nezakonito podigao plate do nivoa minimalca, pa je osamdesetak ljudi iz njegovog kolektiva u sredu došlo u niški Viši sud, da podrži takvog rukovodioca!

- Ne smatram da sam kriv. Komunalno preduzeće sam pre 12 godina zatekao u lošem stanju i sa velikim dugovima, a to što sam uspeo da ga stabilizujem ne znači da su na bilo koji način oštećeni ni firma, ni lokalna samouprava. Ako je neko ovde oštećen, onda su to radnici - istakao je tokom procesa Marković.

Istovremeno, radnici strahuju od toga da će, ako on ipak bude osuđen, narednih godinu dana morati da rade bez plata, ne bi li vratili višak koji su primali lane.

Pročitajte još - Vlada odlučila: „Minimalac“ od 1. januara 30.022 dinara

- Nastojimo da odbranimo direktora koji nas vodi u bolje sutra, sami smo organizovali autobus i došli, a u Aleksincu su ostale samo neophodne ekipe - kaže vozač Bojan Milovanović. - Ovo je velika nepravda prema čoveku koji nam je vratio nadu i dostojanstvo. Do 2012. platu uopšte nismo primali, ili je kasnila po nekoliko meseci, a onda je u firmu poslat budžetski inspektor.

Budimir Marković Foto "Fejsbuk"

Radnici, ako zatreba, najavljuju i organizovanje štrajka upozorenja...

- Radi se o navodnoj isplati zarada preko iznosa koji je za to predviđen Zakonom koji privremeno podrazumeva umanjenje od deset odsto. S obzirom na to da su dobro poslovali, iz kolektiva su u godišnjim planovima i programima predložili lokalnoj samoupravi da im omogući sada spornu isplatu i sa tim su se saglasile sve opštinske instance, ali i Nadzorni odbor - naglašava Markovićev advokat Zoran Mitić.

Bojan Milovanović Foto J. Ćosin

Nastavak suđenja je zakazan za mart.