Sušno leto i jesen uticali su na masovnije pojave glodara na poljima Pomoravlja, pre svega poljskih miševa i voluharica, izjavila je danas savetodavac za zaštitu bilja Poljoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Ljiljana Jeremić.

"Usevi strnih žita i lucerke su im posebno pogodni, strna žita zbog gustog sklopa, a lucerišta zbog eksploatacije duže godina i neprimenjivanja agrotehničkih mera tokom vegetacije", rekla je Jeremić Tanjugu.

Primene agrotehničkih mera, oranja, kultiviranja, oštećuju se hodnici i uništava deo populacije glodara, dok ostali traže nova staništa, a toga nema kod dugogodišnjih useva.

Gust usev strnih žita i višegodišnji usevi odlični su zaklon od ptica, prirodnih neprijatelja glodara, dok osipanje zrna prilikom žetve predstavlja dodatnu hranu glodarima, objasnila je Jeremić i istakla da se obradom zemljišta i pripremom za naredni usev dolazi do značajnijeg uništavnja glodara.

Jeremić je istakla i da je "uništavanje glodara otežano zbog toga što su to vrste koje se sele na susedne parcele i potrebno je obaviti suzbijanje na većim površinama, kako na usevima, tako i na poljoprivrednim površinama, da bi se postigli bolji rezultati".

"Uz agrotehničke mere, neophodna je primena hemijskih preparata, krajem jeseni i sada, početkom proleća, posebno ako se utvrdi kritična brojnost", rekla je Jeremić.

Ona je preporučila poljoprivrednicima da hemijsko suzbijanje počnu za poljsku voluharicu ako evidentiraju pet rupa po aru, a kod poljskog miša ako utvrde jednu aktivnu rupu po aru.