U TRI naselja u Bačkoj u toku su pripreme za velike "mrsne" manifestacije. Prvog dana narednog meseca u Sivcu će se održati prvi "Čvarak fest", a u Bačkoj Topoli kvalifikaciono takmičenje za "Kobasicijadu" u Turiji, za koju je rezervisan poslednji vikend u februaru.

Sivac, najveće selo u Vojvodini, koje čuva tradiciju svinjokolja, dobio je svetkovinu posvećenu specijalitetu nastalom "čvarenjem" komadića slanine dok se iz nje ne izvuče sav višak masnoće. Koliko je sekretar MZ Boban Damjanović "pogodio" idejom za pokretanje "Čvarak festa", potvrđuje podatak da je interesovanje za učešće na ovoj manifestaciji dosad pokazalo više od 40 ekipa, a prijavljivanje još traje. Organizatori, MZ Sivac i Turistička organizacija Opštine Kula, omogućiće svim posetiocima da degustiraju i po promotivnim cenama kupe vrhunske vojvođanske čvarke.

Domaćini u Bačkoj Topoli poželeli su da se okušaju u takmičenju u pravljenju kobasica, u čemu imaju velikog iskustva, ali budući da su u tome neprikosnoveni majstori iz Turije kraj Srbobrana, nadaleko čuveni po "Kobasicijadi", Topolčani će 1. februara ugostiti Turijce, koji će počastiti domaćine svojim specijalitetom i žirirati u lokalnom nadmetanju za najbolju kobasicu. "Kobasicijada" u Bačkoj Topoli biće održana na pijaci, a pobednička ekipa dobiće besplatnu kotizaciju za takmičenje u Turiji.


PROČITAJTE JOŠ - Kobasica od 2.035 metara

Ranislav Stankov, predsednik Udruženja "Kobasicijada" u Turiji, kaže da zanimanje za 36. "izdanje" ove gastro-turističke manifestacije vlada u celoj Evropi, odakle će, prema najavama, stići i takmičarske ekipe i posetioci. Turijski majstori će složno, van takmičenja sa drugima, pokušati da nadmaše sebe.

- Očekujemo da ćemo ugostiti na desetine hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva, koji će prisustvovati još jednom obaranju Ginisovog rekorda u dužini napravljene kobasice u jednom komadu. U Ginisovu knjigu ušli smo 2013. godine sa kobasicom od 2.029 metara, koju svake godine produžavamo za metar, tako da ima dva kilometra i onoliko metara koliko godina traje manifestacija. To znači da će ovogodišnja "rekorderka" biti dugačka 2.036 metara - rekao je Stankov.


Kobasicijada izazov za majstore Foto I. Novak

PROMOCIJE UZ POPULARNE CENE

Centralnoj manifestaciji u Turiji, na kojoj će 29. februara biti prezentovana divovska kobasica, prethodiće promocije "Kobasicijade" 7. februara u Somboru, 14. u Subotici i 21. u Novom Sadu. Posetiocima će biti ponuđene sveže, suve i pečene kobasice po popularnim cenama.