POKRAJINSKI zavod za zaštitu prirode (PZZP), Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine i policija u Subotici, pronašli su u Subotici strogo zaštićene vrste ptica koje su držane protivzakonito. Pronađena je ukupno 21 jedinka ptica pevačica, od čega 12 češljugara, četiri čiška, isto toliko kopljarki i jedna žutarica.

Protiv osobe koja je držala ove ptice, pokrenut je odgovarajući postupak pred nadležnim pravosudnim organima.

Strogo zaštićene vrste pronađene 15. januara, oduzete su od osobe koja ih držala u zarobljeništvu. Posle toga su, kako navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, privremeno zbrinute u prihvatilištu za divlje životinje ZOO vrta na Paliću, do puštanja u prirodu.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode naglašava da je na osnovu Zakona o zaštiti prirode zabranjeno zarobljavati divlje strogo zaštićene vrste koje žive u prirodi.

Pročitajte još - Zaštićena ptica uginula u kavezu za pacove

- Ovakav slučaj je deo veoma velikog, masovnog hvatanja divljih ptica pevačica u prirodi, koje se potom prodaju radi držanja u zarobljeništvu – navode u PZZP. - U nekim delovima Srbije, a naročito u okolnim zemljama, neken vrste ptica pevačica se držao kao ukras radi pesme, naročito češljugari, ili radi ukrštanja sa nekim drugim vrstama koje su im genetski slične. Pri tome se ženke neimlosrdno odstranjuju, a takođe ogroman broj uhvaćenih jedinki strada pre nego budu sposobne za razmnožavanje.

Foto PZZP

S obzirom na to da se ptice pevaćice ilegalno hvataju u jatima, za vreme hladnog perioda i pomoću mreža, PZZP poziva sve koji se zadržavaju u prirodi da ovakve pojave prijave na broj telefona 021/4896-306, kao i one koji divlje ptice nezakonito drže u kavezima.