Lutalice izgrizle 2.000 evra: Napušteni psi naneli veliku štetu u plastenicima sveštenika Aleksandra Subotina u Kucuri

Z. Rajić

15. 01. 2020. u 08:15

Луталице изгризле 2.000 евра: Напуштени пси нанели велику штету у пластеницима свештеника Александра Суботина у Куцури

Foto JAZIP

Životinje su prethodno puštene iz prebukiranog prihvatilišta

U selu Kucura kod Vrbasa napušteni psi su prošlog i ovog meseca pokidali zaštitne najlone na svih šest plastenika u gazdinstvu Aleksandra Subotina, inače sveštenika Evanđeoske crkve. Šteta se procenjuje na oko 2.000 evra.

U Javnoj agenciji za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP) u Vrbasu objašnjavaju da je reč o psima koji su u Kucuru, kao i u sva ostala naselja u opštini, vraćeni iz prebukiranog prihvatilišta, kroz program CNR (uhvati-steriliši-pusti), što se smatra jedinim rešenjem da se smanji broj lutalica na ulicama.

- Plastenici su donacija iz Holandije za samoizdržavanje, ali i za humanitarne svrhe, jer se znatan deo prihoda od prodaje proizvedenih kultura usmerava za pomoć socijalno ugroženim ljudima. Gajimo paradajz i salatu, kao i cveće, koje je najviše pretrpelo zbog provale pasa, jer je izgaženo i promrzlo - navodi Subotin.

Meštani, koji su ogorčeni zbog štete koju prave lutalice, usmerili su bes kako na pse, tako i na društva za zaštitu životinja.

- Ne znam koje bih rešenje ponudio a da fejsbuk-

-zaštitnici životinja ne počnu da me psuju i vešaju nasred sela.


PROČITAJTE JOŠ: LUTALICE SEJU STRAH NA ULICAMA: Psi izujedali medicinsku sestru u Prijepolju (FOTO)


Svi razumeju da je pas ljubimac, a niko da je ovo šteta koju je teško nadoknaditi, jer ono što je uništeno nije lako zaraditi. I meni su kerovi čupali najlone godinama, a onda sam počeo da držim koze, koje su takođe nastradale od tih napasti, za šta do danas nisam dobio odštetu - rekao je mladi poljoprivrednik Siniša Mali.

Pretpostavlja se da čopor od pet-šest lutalica u plastenicima traži hranu i sklonište, a smatra se i da u ove objekte ulaze loveći hrčkove. Zaposleni u JAZIP ističu da pušteni psi sigurno nisu gladni, jer su u svim naseljima za njih postavljene hranilice sa granulama, a o njihovoj ishrani brinu i ljubitelji životinja, koji im prave i kućice za prezimljavanje.NEODGOVORNI VLASNICI

Povika je na pse, a isključivi krivci za to što su oni na ulicama su neodgovorni vlasnici. Programom CNR postiže se njihova socijalizacija i sprečava da se razmnožavaju. To je je jedini human metod smanjenja broja lutalica, za koje nema mesta u prihvatilištu, gde je smešteno oko 250 pasa - kaže zoohigijeničar Srđan Mijatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Gloria S.

15.01.2020. 09:31

Pa necemo da shvatimo da je to steta zato sto te pse je neko od vas "ljudi"ostavio na ulici.I sta sada hocete?Dali ne mislite da je resenje ubiti ih ili sta?Sram vas bre bilo djubre bacate u sume,reke,jendeke gde lì sve,a jadne zivotinje na sve strane.Ne mogu ziva da ostanem od jadnih zivotinjica koje bacate u nasa imanja i djubre.Sram vas bilo i onda jaucete na zivotinje.Sto vise upoznajem ljudski rod,sve vise volim I cenim zivotinje.

Магнум

15.01.2020. 11:11

@Gloria S. - Није то нико од нас људи остаиво на улици, већ неко од вас кучељубаца.