Prvi put ove godine Kikinda je 28. decembar proslavila kao Dan grada. Taj datum odabran je za glavni gradski praznik, jer je 1892. godine Velika Kikinda prvi put proglašena gradom sa uređenim senatom. Dugo godina ovo je bila opština, a status grada ponovo je stekla 2016. Tim povodom danas su dodeljena najviša gradska priznanja zaslužnim pojedincima, koja nose imena poznatih Kikinđana koji su svojim radom ostavili trajni beleg u istoriji i razvoju Kikinde.

Zanimljivo je da među dobitnicima ima i onih koji nisu Kikinđani. To je ove godine Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji je zaslužan za promociju i predstavljanje Kikinde u svetu. Kako je obrazloženo, on od 2007. godine aktivno učestvuje u očuvanju zimovališta sova, kao i promociji grada kao najvećeg zimovališta sova ušara na planeti. Njegovim angažmanom u Kikindu su došli BBC i Dejvid Linde, vodeći svetski ekspert za zaštitu ptica i novinar.

- Hvala mnogo Kikinđanima i Gradskoj upravi. Velika mi je čast. Ovo je priznanje za sve ono što smo uradili proteklih godina, ali to nisam uradio samo ja već i veliki broj mojih kolega. I Kikinđani su zaslužni jer su sve dobre ideje pretočene u dobra dela – rekao je Ružić.

Gradskim priznanjem „Jovan Ćirilov“, za izuzetan doprinos očuvanja kulturnog i pozorišnog identiteta Kikinde, nagrađen je Sava Savin Moca, hroničar, glumac i nekadašnji direktor Narodnog pozorišta. Decenijama je sakupljao i arhivirao podatke o predstavama, beležio glumačke uspehe i druge značajne datume u istoriji pozorišta. Priznanje „Doktor Ranko Petrović“, za požrtvovanost u medicini i brigu o pacijentima zaslužila je dr Draginja Markovljev, specijalista infektologije, dugodišnja načelnica Infektivnog odeljenja kikindske bolnice i predavač u medicinskim školama.

- Jedan čovek može malo da uradi, ali tim može mnogo. Radila sam timski i za skoro četrdeset godina rada ovo je jedan od najsrećnijih dana –rekle je dr Markovljev.

Za izuzetan doprinos razvoju sporta priznanjem „Nika Mirkov“ nagrađen je Slavko Miškov, golman Muškog rukometnog kluba „Kikinda Grindeks“, koji sve već drugu sezonu takmiči u “Super Arkus rukometnoj ligi Srbije”. U sezoni 2016/17. on je proglašen za najbljeg golmana Super B lige, a ove godine je u konkurenciji za najboljeg golmana lige. Priznanje „dr Pavle Kenđelac“ za izuzetne rezultate postignute u vaspitno-obrazovnom i radu sa decom dobila je

Desanka Ristić, koja pored redovne nastave drži i časove ambijentalne nastave. Član je društva književnika Vojvodine i dobitnik nagrade „Najbolji učitelj bivše Jugoslavije“. Priznanje „Stefan Bon“ za dugogodišnji preduzetnički rad i primer društveno odgovorne firme dobila je SZPTR "Morar", koji uspešno radi tri decenije.