Priroda je bila izdašna u Trsteniku, gradiću koji se kao na dlanu vidi sa Gledićkih planina, gde je život bujao još u ranom srednjem veku i gde je moravska škola dala veličanstveni izdanak pravoslavne arhitekture: manastir Ljubostinju.

U ovoj svetinji su posle tragedije na Gazimestanu 1389. zajedno živele kneginja Milica i monahinja Jefimija. Nedaleko od izuzetnog zdanja protiče Zapadna Morava, jedan od najvrednijih vodnih bisera Srbije. Turističkih potencijala ima daleko više na teritoriji opštine, čiji se stanovnici diče 8.000 godina starim lokalitetom Blagotin i činjenicom da je i sam grad još početkom 20. veka urbanistički osmišljavao slavni austrijski inženjer Franc Vinter, uz pomoć Nikole Pašića, kao i da je na lično general Živojin Mišić radio na prvoj topografskoj karti Trstenika.

Dragoceno nasleđe jednako čeka da, kao i druge autentične turističke tačke opštine, dobije svoju razvojnu šansu.

- Najposećenije destinacije u Trsteniku su manastiri Ljubostinja i Veluće - napominje, za "Novosti", Vladimir Jeftić, direktor Turističke organizacije Opštine Trstenik. - U zvaničnoj turističkoj ponudi imamo i posetu vinarijama i destilerijama, a među najpopularnijim dešavanjima su manifestacije "Pečenjijada", u Stopanji, u septembru, i "Trstenik na Moravi", u avgustu.

Ova poslednja manifestacija znatno je starija od stopanjske fešte posvećene najpoznatijem pečenju u Srbiji. Program koji slavi tradiciju u trci čamaca "moravaca" sa motkom, ali i veštine u plivanju, ribolovu i pripremi riblje čorbe, podrazumeva i druge mnogobrojne sadržaje, pre svega za najmlađe. Pozorišne predstave i koncerti takođe su deo višednevnih događaja koji se odvijaju na obali Zapadne Morave i na bazenima.

PROČITAJTE JOŠ: Digitalno doba ga ne dotiče: Najbolja gramofonska ručica iz Trstenika! (Foto/Video)- I sami smo bili iznenađeni uspehom "Pečenjijade", koja je samo u prve tri godine zabeležila posetu više od 30.000 ljudi -predočava, za "Novosti", Jeftić. - Stopanja je oduvek bila prestonica drumskih kafana, na vrlo frekventnom putu Kruševac - Kraljevo, gde redovno svraćaju putnici. Fenomen stopanjskog ugostiteljstva potiče još od 19. veka, i od tada važi pravilo da se uvek sveže praseće i jagnjeće pečenje jede u ovom mestu. Došlo se na ideju da se ta popularnost iskoristi i privuku turisti u tranzitu, koji su krenuli put Vrnjačke Banje ili Kopaonika.
Očigledan nedostatak smeštajnih kapaciteta na teritoriji grada ozbiljna je prepreka razvoju turizma. Zainteresovanim posetiocima Trstenika zasada su na raspolaganju samo ležajevi u više privatnih seoskih domaćinstava i prenoćište sa 80 ležajeva i doručkom u Kuli "Goč". Alternativno rešenje koriste sportisti: ovoga leta su na pripremama bile mlađe odbojkaške reprezentacije, a boravile su u renoviranom Učeničkom domu. Upravo zbog infrastrukturnih potencijala sportskog centra, turistički radnici mogu ozbiljno da računaju na organizovanje priprema sportista.
Dok se ne sredi problem organizovanog smeštaja, Trstenik može da računa na tranzitni turizam i posetu mnogobrojnim manifestacijama. Među popularnijima se izdvojio Muzički festival "Morave fest", čiji su muzički sadržaji privukli posetioce iz Kraljeva i Kruševca i gde se beleži poseta od oko 2.000 ljudi. Za "tradicionalnije" ukuse, ostaju kulturno-zabavni događaji koji neposredno svedoče o poljoprivrednoj baštini trsteničkog kraja: "Dani kupine" u Rujišniku (avgust), "U slavu kalema" u Velikoj Drenovi (april), Dan vinogradara i vinara Sveti Trifun u Trsteniku (februar), "Gulašijada" u Ugljarevu (jul).


U Trsteniku se od 1971. godine, u junu, sa uspehom organizuju i "Jefimijini dani", kao festival poezije, muzičkog i dramskog autorstva, i "Savremena srpska proza", manifestacija rezervisana za novembar i, od 1984. godine, posvećena kritici i srpskom književnom stvaralaštvu.


ZVONIK OD 33 METRA

MANASTIRI Ljubostinja i Veluće, ali i Crkva Svete Trojice u centru Trstenika, nezaobilazni su prilikom posete ovoj opštini. Ljubostinjski manastir, zadužbina kneginje Milice, ima crkvu posvećenu Uspenju Presvete Bogorodice, koju krase freske Hrebeljanovića (Lazara, Milice, Stefana, Vuka). Jefimijina "Pohvala knezu Lazaru" izvezena je upravo u manastirskom kompleksu, gde počivaju mošti obeju svetiteljki. Veluće je manastir poklonjen ruskom manastiru Sveti Pantelejmon na Svetoj Gori 1395. godine, a nastao je u periodu od 1377. do 1378. godine. Pretpostavlja se da ga je izgradila izvesna depotica, a po predanju se neimarski poduhvat pripisuje Mari, kćerki kneza Lazara. Crkva Svete Trojice građena je od belovodskog peščara od 1898. do 1900, a posetiocu mogu pogledati delove ikonostasa iz 1848. godine. Zvonik crkve visok je čak 33 metra i jedan je od najviših u Srbiji.