U CENTRU Gornje Bele Reke, sela pod Murtenicom, nedavno je vraćen stari sjaj krajputašu podignutom u slavu i čast dvojice ratnika iz familije Bumbović, palih u odbrani Srbije 1916. godine. Spomenik junaštvu i našem nemaru - godinama oboren na zemlju ili prislonjen i sajlom vezan uz banderu, više nije ruglo ukraj puta za Zlatibor.

Opet je vidljiv epitaf na kamenom tesaniku. I rodbina i klesar imali su nameru da zaustave putnika, a onda škrti podaci: o prerano ugašenim životima u Velikom ratu i kostima ostalim daleko od zavičaja, ko im podiže beleg i pali sveće... Dok je i veka i sveta, neka se zna:

Grobovi u tuđini


"Dragojlo Bumbović iz Bele Reke potporučnik I čete, II bataljona, 4. puk, živeo 33 godine, poginuo na Kajmakčalanu hrabro za otadžbinu 5. oktobra 1916. godine. I čiča mu Jevrem, vojnik II čete, 2. bataljona, III poziva. Živeo 40 godina, pogibe u Vertekopu, 1916. Spomen podižu ožalošćeni brat D. Manojle majka Jeka i Jevremu podiže sin Blagoje i žena Sovija".

SPOMENIK je u vrhu lučno oblikovan, a na bočnim stranama su u reljefu ratnička znamenja: na levoj sablja i mala niša, a na desnoj tri ordena, od kojih je jedan krst i puška, dok je na poleđini veliki krst na piramidalnom postolju.

Nema ni fotografija ratnika čiji je beleg na imanju srodnika. Od malobrojne familije ovde je i u Beogradu - po jedna kuća. Spomenik soluncu, potporučniku Dragojlu, koji je poginuo kad je Drinska divizija započinjala ofanzivu za povratak srpske vojske u otadžbinu i stricu mu Jevremu, palom kod Skadra pri povlačenju preko Albanije, obnovio je Miladin Ivković, akademski vajar i restaurator iz Sirogojna.

- Spomenik je podignut na betonskom postamentu i očišćen od naslaga prljavštine, lišajeva, mahovine... U konzervatorskom postupku ispunjene su pukotine i naprsline i sanirana veća oštećenja uz upotrebu materijala otpornih na spoljne uticaje, promenu temperature, dejstvo vlage i mikroorganizme - ističe vajar Ivković.

Spomenik u Vrševini

MERE tehničke zaštite za restauratorsko-konzervatorske radove izdao je kraljevački Zavod za zaštitu spomenika kulture u aprilu 2016. Godinama Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. "Vojvoda Petar Bojović" iz Nove Varoši nastoji da ubedi lokalne vlasti da oduže dug precima i zaštite i spasu kamenu knjigu predaka i tek su minulog leta dobili skromna sredstva na opštinskom konkursu. S druge strane, na niz spomenika su zaboravili i potomci i naslednici imanja.

Najviše belega učesnicima oslobodilačkih ratova 1912-1918. podignuto je ukraj puteva i na raskršćima i saborištim Murtenice. Epitafi su, nažalost, gotovo nečitki: nagrizaju ih godine, kiše, vetrovi, ljudski nemar...

- Planirali smo da u prvoj fazi obnovimo četiri krajputaša i jednu spomen-česmu i nadamo se da će u Skupštini opštine imati razumevanje, kako bismo nastavili započeto - ističe Milan Bjelić, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine.

Beleg ratnicima u Beloj reci