NOVOSAĐANI i njihovi gosti će treći put dočekati dve Nove godine, po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru, uz bogat muzički, umetnički i kulturno-zabavni program, na 50 lokacija u gradu u skladu sa odrednicom o decentralizaciji kulture.

Tako će 31. decembra na Trgu slobode nastupiti Bajaga i "Instruktori", kao i sastav "Artan Lili", dok će program za doček srpske Nove godine, 13. januara, biti organizovan u tri novosadska pozorišta, kulturnim stanicama, Sinagogi... a publici će se predstaviti 18 izvođača, među kojima su Dado Topić i "Tajm", "Letu štuke", Ana Stanić, Božo Vrećo, "Elemental", "Lolobriđida", Kralj Čačka, Bilja Krstić...

Miloš Vučević, novosadski gradonačelnik, smatra da doček u organizaciji grada nije zbir manifestacija nego umetnička koncepcija za koju iz budžeta nije izdvojen ni dinar, već je sve finansijski pokrio veoma jak sponzorski pul društveno odgovornih kompanija.

Pročitajte još - Novi Sad sve jači magnet turiste: Raznovrstan sadržaj privukao goste iz 50 zemalja

- Nema mistifikacije: sponzori će biti na reklamama, osim onih koji to ne žele. Reč je o sponzorskim parama a ne budžetskim, ne troše se gradske, nego privatne pare, sve se plaća preko računa i pod kontrolom. Na to sam ponosan - kaže Vučević i naglašava da će Novi Sad takav koncept nastaviti da unapređuje. - Pozivam goste da uživaju u našoj zimskoj čaroliji, ceo decembar i januar, raznovrsnim sadržajima po gradu, nastupima najboljih muzičara za sve ukuse i u raznim žanrovima.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije "NS EPK 2021", ističe da Novi Sad treći put zaredom proslavlja identitetsku interkulturalnost slaveći Novu godinu po dva kalendara.

- Decentralizacija kulture nam je vizija i ogleda se u 50 lokacija na kojima će nastupiti izvođači iz raznih žanrova. Naš doček je jedinstven u Evropi, jer smo postavili održiv, nov model upravljanja kulturom. Uložili smo u jačanje kulturne scene grada, i svi prihodi od dočeka ulažu se u umetnike. Najveći resurs je otkrivanje novih talenata koji se ostvaruju u svom gradu i državi - rekao je Milenković.

NAPRAVILI DOGAĐAJE

SCENSKI deo programa i vizuelni identitet oba dočeka predstavlja jedinstvo različitosti - objašnjava Milica Stojšić, asistentkinja FTN na Katedri za scenski dizajn. - Umetnici iz zemlje i sveta u društvu studenata Scenske arhitekture i Novih likovih medija biće deo programa. Putem vizuelne umetnosti, video-rešenjima ponudićemo uzbudljivo putovanje kroz grad u dva datuma na 50 lokacija. Napravili smo događaje, u punom smislu te reči.