Nesvakidašnja akcija Zoohigijene: Spasli psa sa visokog krova

Novosti Online / V. I.

petak, 06. 12. 2019. u 17:37

Несвакидашња акција Зоохигијене: Спасли пса са високог крова

Foto: Zoohigijena Čačak

Radnici čačanske „Zoohigijene“ spasili su psa sa krova jedne proizvodne hale u Atenici
ČAČAK - RADNICI čačanske „Zoohigijene“, koja posluje u sastavu JKP „Komunalac“, izveli su juče nesvakidašnji poduhvat - hvatanje i skidanje psa sa krova jedne proizvodne hale u Atenici, koji se tu našao pod, za sada, još nerazjašnjenim okolnostima.


Jedan od radnika - Zoran Ječmenica popeo se merdevinama na krov objekta, koji je na visini od oko sedam metara, i uspeo da spse psa, koji je posle veterinarskog pregleda, transportovan u prihvatilište za napuštene životinje u Milićevcima.


- Juče smo primili poziv građana da intervenišemo i pokušamo da sa krova objekta spasemo psa, za koga su nam rekli da već izvesno vreme boravi tu – rekao je upravnik RJ „Zoohigijena“ Aleksandar Maksimović.


– Odmah po pozivu uputio sam radnike druge smene da sagledaju situaciju i procene da li mogu to da obave na bezbedan način, ali sam dobio povratnu informaciju sa terena da je to prilično opasan poduhvat sa stanovišta bezbednosti.


Prema njegovim rečima, odmah je kontaktirano više udruženja i organizacija koje se bave spasavanjem životinja u rizičnim situacijama, ali do pravog rešenja nije se moglo doći. Kontaktiran je i Štab za vanredne situacije u Čačku.


Foto: Zoohigijena Čačak


- Nismo mogli da iznađemo pravi način kako da dođemo do psa, mada su nam radnici iz hale ponudili merdevine adekvatne dužine, ali su nam rekli da su oni već pokušavali u više navrata da ga uhvate u čemu nisu uspeli. Prethodnih nekoliko dana su psa hranili, bacajući mu komade hleba i mesa na krov objekta, a vodu je pio iz oluka – objašnjava Maksimović. – Nisam mogao nikome od zaposlenih da naložim da se popenje na krov, jer im to nije u opisu posla, ali se kolega Ječmenica ponudio da on to učini, s obzirom da se ne boji visine.


Međutim, kada se Ječmenica uzverao uz merdevine, tek tada je nastao problem, pošto je pas bio veoma plašljiv i nije hteo da mu priđe.


Pročitajte još: Nesvakidašnja akcija u Zrenjaninu: Čamcem po labradora!


- Zahvaljujući iskustvu stečenom tokom rada u službi „Zoohigijene“ i prođenoj obuci na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, Ječmenica je uspeo posle desetak minuta jurnjave po zaleđenom i klizavom limu da se domogne uplašene životinje i uz pomoć kolega bezbedno je spusti na zemlju zaključio je Maksimović.

Vest o ovom nesvakidašnjem događaju brzo se proširila gradom, tako da su se pojedini ljubitelji pasa već javljali sa željom da udome ovog nestaška, koji izgleda u sebi ima i krvi ptičara, s obzirom na mestu na kome je uhvaćen.