Rade ležao nepomičan u kući bez vrata i prozora, spasioci zanemeli kada su ga videli

V. Ćirić

06. 12. 2019. u 07:41

Раде лежао непомичан у кући без врата и прозора, спасиоци занемели када су га видели

Foto V. Ćirić/Privatna arhiva

Pirotski radio-amateri satima spasavali onemoćalog žitelja Sinje Glave

EKIPA pirotskih radio-amatera, u kojoj su Milan Radovanović i Bojan Božić, u utorak posle podne je sigurne smrti spasla Radeta Ćirića zvanog Vuk, žitelja pirotskog sela Sinja Glava, na obroncima Suve planine, koji je živeo u uslovima nedostojnim čoveka. Apel za pomoć ovom usamljeniku stigao je od Brankice Aleksić, poreklom iz ovog sela, pa su Radovanović i Božić terenskim vozilom odmah krenuli u akciju spasavanja. Posle nekoliko sati, Ćirić je smešten u pirotsku bolnicu, a dalju brigu o njemu preuzeće Centar za socijalni rad.

Pročitajte još: Vladimir iz Sevojna je nestao, nema ni njegovog automobila: Preživeo je moždani udar i živi sam

- Do Sinje Glave smo, katastrofalnim putem, kojim se teško ide i leti, morali da odemo terencem, a velika sreća je što još nema dubokog snega i smetova - kažu ovi radio-amateri, koje je gotovo bez reči ostavio prizor koji su zatekli kada su stigli do kuće Ćirića.

- Čovek je živeo u apsolutno nehumanim uslovima, teško bolestan. Ležao je nepomičan u jednom uglu, u kući bez vrata i prozora i sa rupama po zidovima, plafonu i na patosu, bez vatre po niskoj temperaturi, izgladneo, ižedneo... Primetili smo i da je dehidrirao, i jedva se povratio kad smo mu dali vode. Pokušao je da se ugreje tako što se umotao u nekoliko ćebadi. Imao je povrede po rukama i nogama, jedva da je mogao da ustane i hoda kad smo mu rekli da smo došli da ga odvedemo do bolnice. Pravo je čudo kako ostaci kuće nisu pali na njega i zatrpali ga. Posle svega toga, uspeli smo da ga unesemo u džip i dovezemo do bolnice - kažu ovi ljudi.


Kako saznajemo, Ćirić se, dok je bio sposoban, bavio drvarenjem i od toga živeo. Zdravlje ga je, međutim, napustilo, pa pošto više nije sposoban za ovaj veoma težak posao, jednostavno se prepustio sudbini. Drugim rečima, bez ikakvih primanja, ali i bez lične karte, klonuo je, i fizički i psihički. Na ortopediji pirotske bolnice se oporavlja, kazali su nam lekari, a dalju brigu o njemu preuzeće Centar za socijalni rad, koji će ga, najverovatnije, smestiti u neku ustanovu za odrasle.

Pirotski radio-amateri su do sada u više navrata priskakali u pomoć gorštacima, bili u više potraga za dementnim starim osobama koje zalutaju po planinama, a poslednja velika akcija bila je tokom požara na Staroj planini, kada su uspostavljali radio-veze po dubodolinama i na mestima gde nema signala mobilne telefonije.

Pravo je čudo da mu plafon nije pao na glavu

POTREBNA POMOĆ

RADE Ćirić je, sudeći po dokumentaciji, od koje ima samo vojnu knjižicu, učesnik ratova devedesetih. Dok traje njegov oporavak, retki poznanici, ali i članovi Radio-kluba Pirot, koji su ga dopremili do lekara, apeluju na ljude dobre volje da pomognu u obući, odeći, novčano ili na bilo koji drugi način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Анти Антифа

06.12.2019. 08:12

Е тако министарство надлежно за борачка питања води евиденцију о онима који су бранили своју земљу и народ