Ulica dečaka leptira u Bajinoj Bašti: Sačuvana uspomena na malog heroja Despota Lazića

N. Janković

06. 12. 2019. u 07:28

Улица дечака лептира у Бајиној Башти: Сачувана успомена на малог хероја Деспота Лазића
Borbu sa opakom bolešću, mali heroj izgubio je 11. oktobra, ali je svojim držanjem, svima poklonio trajnu lekciju o hrabrosti

ODLUKOM Skupštine opštine Bajina Bašta, ulica u ovom gradu ponela je ime Despota Lazića, dečaka leptira, nad čijom sudbinom je bdela Srbija. Predlog odbornika Zorana Rakovića da se Ulica radničkog bataljona od sada zove po ovom mališanu, prihvaćena je u Skupštini opštine Bajina Bašta jednoglasno.

Pročitajte još: I Despot je, kao i leptiri, živeo kratko: Teška bolest je bila jača, sahranjen "dečak leptir”. Više ga ništa neće boleti...

Borbu sa opakom bolešću, mali heroj izgubio je 11. oktobra, ali je svojim držanjem, svima poklonio trajnu lekciju o hrabrosti. Žitelji grada na Drini nisu zaboravili malog anđela koji je proživeo detinjstvo u bolovima od živih rana po celom telu izazvanih buloznom epidermolizom.

- Despot nas je sve podsetio kakvi bi ljudi trebalo da budemo - rekao je Raković obrazlažući svoj predlog. - Humani, saosećajni i dobri. U tome je uspeo, pomirio je sve razlike među ljudima, ujedinivši nas u dobroti.

Despot je živeo u strašnim bolovima. Otvorene rane nisu mogle zaceliti, svaki dodir majice o telo bio je užasan. Kao i dodir vode. Otvarale su se rane u ustima, po unutrašnjim organima... I znalo se, za opaku bolest medicina nema leka. A on, sićušan, sijao je hrabrošću. Takvom da je skrivao grč na svom licu. To lice je nateralo celu Srbiju da zaplače i da shvati šta je u životu važno.

Roditelji Sofija i Aleksandar i brat Boris nad dečakom su bdeli danonoćno. Trudili su se da ničega ne ostane željan, da se igra, smeje u svojih 12 godina... Uz njega su bili drugovi iz škole. I milioni srca njegovih sunarodnika, koji su pomagali da se kupe skupoceni flasteri, koji bolove koliko-toliko olakšavaju. Jedan takav flaster košta oko 100 evra, a Despotu ih je mesečno trebalo 30.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije