LUČANI – ZMIJA dugačka čak metar i po neprijatno je iznenadila i začudila dragačevskog domaćina Miloja Stojkovića iz sela Kaona, kada se pojavila na stepeniku kačare u njegovom dvorištu. Bilo je, veli, neverovatno za videti da je “ona kojoj se ime ne spominje” izmilela “ko zna odakle” po ciči zimi, i po snegu, koji je juče obeleo u ovom selu.


Krenuo sam da nacepam drva i kad sam se vraćao video sam je na stepeniku od kačare. U prvi mah sam pomislio da je neki kaiš ili pokidan kabal, međutim kad sam prišao imao sam šta videti. Zmija je stajala ispred mene – rekao je Miloje, koji dodaje da u svom dvorištu ni u najvrelijim danima nije “sretao” guju, a kamoli u decembru.

Miloje kaže da izlazak zmije u ovo doba godine nije dobar znak, te da sluti na veliku nesreću ili tešku elementarnu nepogodu.


Ne znam da li se radi o zmiji čuvarkući, jer narod priča da svaka kuća ima svoju koja čuva ognjište... Zato nisam hteo da je ubijem, ali posle nekog vremena sam je na istom mestu zatekao uginulu – kazao nam je Miloje.

Prema narodnom verovanju, ovakvo čudno ponašanje zmija zimi upozorava na prirodnu katastrofu, što ne isključuje ni mogućnost zemljotresa. Etnolog Narodnog muzeja u Čačku Snežana Ašanin ističe da se narod uvek plašio pojava koje nisu svakodnevne, a da konkretni razlozi za strah uglavnom ne postoje.

PROČITAJTE JOŠ: Zmija pala s drveta i ujela devojčicu


- Pre se mislilo da je zmija koja se pojavi zimi ona koja je nekog tokom godine ujela, pa je zemlja ne prima nazad. Narod se plašio i te pojave su se uvek povezivale sa nekim lošim događajima – ispričala nam je Ašanin.

Biolog Duško Brković, međutim, sa druge strane, navodi da je razlog ove pojave jednostavno neobično toplo vreme koje je vladalo prethodnih dana, odnosno klimatske promene.

Zmije osećaju vibracije i tektonske poremećaje i zato reaguju na način koji nije uobičajen. Moguće da ju je pokrenuo i neki izvor toplote, a imajući u vidu da je bila duga i topla jesen verovatno i to može biti razlog – rekao je Brković.

On je napomenuo da je, nakon što je video snimak iz domaćinstva Stojkovića, utvrdio da se radi o smuku, i da on nije zmija otrovnica, da je čak i korisna, jer se hrani glodarima, a da se verovatno smrzla od hladnoće.