Lični pratioci i asistenti osoba sa invaliditetom biće plaćeni iz budžeta

Z. Grumić

03. 12. 2019. u 10:15

Лични пратиоци и асистенти особа са инвалидитетом биће плаћени из буџета

Depositphotos

Novim gradskim propisom u Novom Sadu trajno će biti obezbeđene usluge pomoći deci sa invaliditetom. Za pratnju 350 mališana i 30 personalnih asistenata planirano 197 miliona

LIČNI pratioci dece sa invaliditetom, odnosno sa smetnjama u razvoju, kao i personalni asistenti odraslih osoba sa invaliditetom, na području Novog Sada će, od iduće godine, da dobijaju platu iz gradske kase umesto da, kao do sada, za te poslove budu angažovani po konkursima. Za ove namene u budžetu je planirano 197 miliona dinara, što je za 57,6 miliona više nego dosad, a time će biti podmirene nadoknade za lične pratioce 350 dece i za 30 korisnika personalne asistencije.

Pročitajte još: Deca sa smetnjama u razvoju čekaju zubara - mesecima

Izmene i dopune Odluke o socijalnoj zaštiti, kojima je prvi put uvedena ta važna novina na koju se čekalo nekoliko godina od prve inicijative, usvojila je Skupština grada minule sedmice, ubedljivom većinom glasova odbornika.

- Iznosi za tu namenu biće planirani u budžetu Grada i direktno će biti prebacivani izvršiocima, što znači da ćemo sigurno imati motivisanije ljude koji pomažu osobama s posebnim potrebama. Time Novi Sad pokazuje da ima socijalno odgovornu politiku i da se brine o svim kategorijama svog stanovništva - izjavio je Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika.

Novim gradskim propisom stvoreni su uslovi da trajno bude obezbeđena usluga personalnog pratioca, odnosno asistenta, tvrde u Centru "Živeti uspravno", udruženju koje je pre šest i po godina iniciralo izmene odgovarajuće odluke.

- Ovo je najznačajniji dokument usvojen u toj oblasti od 2013. godine - izjavila je za "Novosti" Milica Ružičić Novković, predsednica Centra, naglasivši da je Grad time uskladio svoju odluku sa Međunarodnom konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom i Zakonom o socijalnoj zaštiti. - Insistirali smo na tome da sa pružaocima ovih usluga bude zaključen ugovor o radu, a nadamo se da će im neto lični dohodak biti oko 40.000 dinara.

Milica Ćirić

Ona napominje da je jedna od spornih tačaka ovog propisa u tome što minimalni državni standardi predviđaju da se ta usluga može koristiti od 20 do 40 sati nedeljno, dok je za osam korisnika, u čije potrebe Centar ima uvid, neophodna usluga od 16 do 24 časa dnevno, odnosno 80 do 120 sati nedeljno.

- Nadamo se da će Grad u narednom periodu da podigne te standarde - istakla je Milica Ružičić Novković.

MILICA PRIKUPLjA DOKUMENTACIJU

ZA uslugu personalnog asistenta zainteresovana je i Milica Ćirić (na slici), slepa osoba, koja radi u listu "Dnevnik" kao novinar saradnik.

- Odluka je vrlo pozitivna, ali bitno je da bude sprovedena kako treba. Ove godine je nas 14 tražilo tu uslugu, a sedmoro je dobilo. Prikupljam medicinsku i ostalu neophodnu dokumentaciju i nadam se da ću iduće godine imati uslugu personalnog asistenta.

Milica Ćirić napominje da obuka za personalnog asistenta traje tri dana, a za korisnika usluge jedan dan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije