Veselin mogao da umre jer mu je falio pečat: Hitno prebačen u bolnicu, tamo odbili da ga prime

Z. Rajić

03. 12. 2019. u 09:41

Веселин могао да умре јер му је фалио печат: Хитно пребачен у болницу, тамо одбили да га приме

Veselin Muhadinović

Vrbaška bolnica odbila da primi žitelja Zmajeva jer nije imao overenu knjižicu

PREDSEDNIK Saveza udruženja akcionara (SUA) Vojvodine Veselin Muhadinović (64), iz Zmajeva, nije zadržan na Internom odeljenju Opšte bolnice u Vrbasu, na koje je hitno upućen, niti ga je pregledao kardiolog u ovoj ustanovi, jer nije imao overenu zdravstvenu knjižicu!

Pročitajte još: DOM ZDRAVLjA U KULI BEZ SPECIJALISTA: Imaju opremu, fale lekari

Muhadinović je prethodno, u predinfarktnom stanju, završio u Službi hitne pomoći Doma zdravlja "Veljko Vlahović" u Vrbasu, odakle je prebačen na Odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja vrbaske bolnice.

- U Hitnu pomoć sam dovezen sa pritiskom 200 sa 100. Tamo su uspeli da snize gornji pritisak na 170, ali je donji ostao isti, pa su me poslali na Urgentno. Preporuka sa ovog odeljenja bila je da ležim na Internom, kako bi se obavile sve potrebne pretrage i odredila terapije. Međutim, na Internom su odbili da me prime u stacionar i rekli da se kasnije javim na pregled u kardiološku ambulantu, gde se neoverena knjižica ponovo pojavila kao prepreka - priča Muhadinović.

Pročitajte još: Na pregled u najmodernije zdanje: Počinje izgradnja doma zdravlja u Borči

Rečeno mu je da mora da plati kardiološki pregled, za šta nije imao novca. Tako se vratio kući bez ikakvog prepisanog leka. Muhadinović je pre 15 godina ostao bez zdravstvenog osiguranja posle privatizacije AD "Zmajevo", u kojem je bio zaposlen. Od tada se bori za obaranje nezakonitih privatizacija poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini, što ga je, kako kaže, koštalo zdravlja.

Najveći stres doživeo je prošle godine, kad mu je zaplenjena kuća za naplatu kazne od 2.266.860 dinara, jer je sud odredio da je naneo štetu kompaniji "Novi trejding", kupcu AD "Zmajevo", medijskom izjavom da će ogorčeni akcionari ući u njive privatizovanog preduzeća i skinuti rod sa 612 hektara oranica, za koje tvrde da su zadružna svojina. Sud je prihvatio da je ta izjava oduzela 2,2 miliona dinara "Novom trejdingu"", jer mu je u toj vrednosti propao kukuruz kokičar, koji nije smeo da poseje u strahu da će ga obrati akcionari.

Opšta bolnica u Vrbasu

Kuća predsednika SUA Vojvodine je prodata za 702.293 dinara, a kazna od 2,2 miliona je u međuvremenu kamatama porasla na više od četiri miliona, tako da Muhadinović strepi da će na dobošu izgubiti i dva hektara njiva, na kojima je zasnovao poljoprivredno zdravstveno-penzijsko osiguranje, koje ne može da plaća, kao ni većina gazdinstava u našoj zemlji, jer za to godišnje treba izdvojiti oko 90.000 dinara.

- Plaćao sam 27 godina osiguranje kao radnik, i nijednom za to vreme nisam bio kod lekara. Sad, kad mi je lekar potreban, ne mogu da se lečim - rezigniran je Muhadinović.

U "HLADNOM" STANjU SE PLAĆA

Miodrag Šoškić, pomoćnik direktora za pravne, opšte, kadrovske i tehničke poslove u Opštoj bolnici u Vrbasu, rekao je za "Novosti" da Muhadinović kao neosigurano lice mora da plati zdravstvenu uslugu.

- Njemu je hitna usluga, koja je pružena na Urgentnom, fakturisana iz budžeta, ali je njegovo stanje sada, medicinski rečeno, "elektivno ili hladno", što znači da može da čeka, a usluga se u tom slučaju plaća. Prirodno je da se čovek plaši za svoje zdravlje, i za njega lično njegovo stanje može biti urgentno, ali lekari bolje znaju - kazao je Šoškić. - Što se tiče pismenog zahteva za obrazloženje zašto ne može da bude primljen u bolnicu, nije ni praksa, ni obaveza da se izdaje takva potvrda, niti ona ima bilo kakvu validnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

dragan

03.12.2019. 10:43

Ako imate 27 god. staza imate penziju i osiguranje nije mi jasno.Sem ako niste stekli uslov za starosnu penziju.

Alex

03.12.2019. 11:03

I on je jedan od nezaposlenih koji nisu na birou, pa se ne vide u evidenciji. Doprinosi smanjenom procentu nezaposlenosti.

Draga

03.12.2019. 13:30

Bedno i sramotno. Zar tamo nisu braca Crnogorci, kako ne pomogoše čoveku?