Procene bilansa požara na Staroj planini: Izgorelo ukupno 2.044 hektara

V. ĆIRIĆ

03. 12. 2019. u 08:13

Процене биланса пожара на Старој планини: Изгорело укупно 2.044 хектара

Foto V. Ćirić

Od toga, pod šumskom vegetacijom je ukupno 550 hektara - 270 državne i 280 u privatnom vlasništvu

POŽAR koji je početkom novembra buktao na našoj i bugarskoj strani Stare planine, na teritoriji Srbije je opožario oko 2.044 hektara ukupne površine. Od toga, pod šumskom vegetacijom je ukupno 550 hektara - 270 državne i 280 u privatnom vlasništvu. Ostali su nisko rastinje i suva trava.

Stručnjaci JP "Srbijašume" - Šumskog gazdinstva u Pirotu kažu da je za preduzimanje konkretnih mera u prvom stepenu zaštite nemoguće dok ne prođe bar jedna vagetaciona godina.

Pročitajte još - Meštani Toplog Dola gasili požar u opancima: Hrabri seljaci trčali kroz vrleti i krš ISPRED vatrogasaca

- U tom periodu će biti jasno da li će se šumski kompleksi obnoviti sami od sebe, odnosno videće se da li su se osušili takozvani pridanci stabala, takođe zahvaćeni niskim požarima - objašnjava direktor Šumskog gazdinstva u Pirotu Igor Petrović.

Kada je reč o životinjskom svetu, na vrhovima koji su plamteli - od Koprena, pa do mesta Vurnje, prema Toplom dolu - uočene su migracije jer je divljač bežala ispred stihije. Sa više od 28.000 hektara, srneća divljač i divlje svinje su migrirale ka Arbinju, odnosno Dojkincima s jedne, te Knjaževcu s druge strane planine, pa direktne štete nije bilo.

Kako god bilo, sanacija će biće ortežana jer je vatra buktala na veoma nepristupačnim terenima, što je otežavalo i samo gašenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije