Stolice za “Hilton” stizaće iz Pranjana

V. Ilić

02. 12. 2019. u 07:15

Столице за “Хилтон” стизаће из Прањана

Foto V. Ilić Talpe za početak prerade

"Jomil grupa" komadnim nameštajem od hrastovog i bukovog masiva osvaja svet

NAMEŠTAJ od punog drveta, koji proizvodi fabrika "Jomil inženjering" iz gornjomilanovačkog sela Pranjani, kvalitetom i dizajnom osvaja svet, pa su već ugovoreni kompletno opremanje hotela "Hilton" u Moskvi i jedne zgrade u Španiji, a na vidiku je i saradnja sa nemačkim "Linerom", koji ima oko 2.000 objekata širom planete.

Jer, u Pranjanima za izradu masivnog komadnog nameštaja koriste samo odabrane hrastove i bukove trupce, a osavremenjeni pogoni su omogućili zatvoren proces proizvodnje u kojem je "od šume do šifonjera" trenutno angažovano 40 ljudi.

Fabrika je, inače, deo "Jomil grupe", a vlasnik Jovan Čeković kaže da su je od Rusa kupili za 300.000 evra, te potom uložili još milion. Najavljuje i to da će im se asortiman prvenstveno bazirati na stolicama, čija se proizvodnja smatra najkomplikovanijom, pa će biti pravi izazov napraviti artikle koje će poželeti i najluksuzniji svetski hoteli.

- Za početak smo obezbedili 2.500 kubika rezane i građe u trupcima, a sa javnim preduzećem "Srbijašume" smo dogovorili da nam isporučuju drvo sa sertfikatom o poreklu, koji je neophodan za plasman u inostranstvu. Trenutno su u opticaju stabla posečena na području Rajca i Ivanjice, a poreklo budućih isporuka će zavisiti od toga gde budu realizovane takozvane planske seče, odnosno od terena na kojem ima najviše bukve i hrasta - kaže zamenik predsednika kompanije Dragan Novaković, ponosan na to što su proizvodni ciklus sami zaokružili "od šume, do stolice", uključujući i toliko važno sušenje.

Direktor fabrike u Pranjanima Željka Gutić najavljuje i to da će naredna faza u razvoju biti otvaranje fabrike peleta, jer pri obradi trupaca ostaju znatne količine sečke i piljevine, što će iskoristiti kako za zagrevanje vlastitog pogona, tako i za prodaju zainteresovanim kupcima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije