Zoran jede kilogram mesa dnevno, a posle pehara je opet GLADAN: Kako je biti šampion u bodibildingu

Z. Gligorijević

02. 12. 2019. u 13:15

Зоран једе килограм меса дневно, а после пехара је опет ГЛАДАН: Како је бити шампион у бодибилдингу
Jedan od retkih profesionalnih bodibildera u Srbiji, o specifičnim pripremama za takmičenje

JAGODINAC Zoran Antić (46) je jedan od tek nekoliko profesionalnih bodibildera u Srbiji, a za deceniju i po, koliko se ozbiljno bavi ovim sportom, učestvovao je na četrdesetak takmičenja i osvojio 15 pehara, te nebrojeno medalja. Triput apsolutni šampion države ili regiona, lane je dobio licencu IBFF federacije sa sedištem u Sloveniji, a na nedavnom memorijalnom turniru pod imenom "Miodrag Miki Martinović" u Vrnjačkoj Banji je trijumfovao u čak dve kategorije.

Pročitajte još: Baka (82) bodibilder “ubila Boga” u provalniku: Slomila sto na njemu, pa se hvalila čime ga je sve mlatila

- Nisam stao 15 godina. Vežbam i kad mi je teško, kad nisam raspoložen, jer sam profesionalac. Ako sam započeo pripreme, ništa ne sme da me poremeti. Naši umovi su veoma specifični, jer volimo ovaj sport, a kada stanemo na binu, miris boje i gela, pomešan sa znojem, izaziva čudan osećaj u stomaku. Tada samo razmišljam o peharu - iskren je Antić.

Međutim, ovaj teški, gotovo ekstremni sport traži mnogo vežbanja, a odricanje se nekako najčešće vezuje za specifičan režim ishrane...

- Može da se unosi samo određena količina kvalitetnih ugljenih hidrata iz, recimo, pirinča. Ne sme da se uzimaju ni hleb, niti išta prženo. Zato svakodnevno pojedem kilogram mesa, a inače "vrtim" četiri-pet namirnica. Slatkiše ukidam tri meseca pred takmičenje, zato što masnoće ne bi trebalo da premašuju šest odsto telesne mase - objašnjava Antić, i naglašava da sedam dana pred nastup počinje da pije od 10 do 12 litara vode dnevno, potom smanjuje unos i pred izlazak na scenu je to samo nekoliko gutljaja.

Kaže, u ovom sportu ni za šta ne postoji prečica, a naporno je i samo poziranje pod reflektorima, na više od 50 stepeni Celzijusa.

- Samo razmišljam da dobro poziram i što bolje predstavim ono zbog čega sam vežbao. Šampion se, inače, postaje u teretani, a na takmičenje se ide samo po pehar. Kada ga osvojim, samo razmišljam šta ću da pojedem, jer sam mnogo gladan - iskreno zaključuje Zoran Antić.

"GENETSKE PARTIJE"

ANTIĆ, takođe, priprema i žene, odnosno muškarce iz Jagodine koji žele da postanu bodibilderi, a kaže da je najteže popraviti "genetski loše partije".

- Bog je retko kome podario skladno telo, a nepravilnosti se mukotrpno ispravljaju. Pritom je sklad presudan, pa mnogi uzalud razvijaju samo gornji deo, na primer. I, onda se čude što njihov trud ne nailazi na odobravanje okoline - tvrdi Zoran Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Savesni Naprednjak - EU !

02.12.2019. 22:58

@Srdjan - Takoje, ko se na vreme nakro, taj ima, hehehehehehe!!