Spektakl na takmičenju obaranja ruku u Trsteniku: Srpkinja pobedila Hrvaticu, aplauz za obe himne (FOTO + VIDEO)

S. Babović

30. 11. 2019. u 21:40

Спектакл на такмичењу обарања руку у Трстенику: Српкиња победила Хрватицу, аплауз за обе химне (ФОТО + ВИДЕО)

Foto: S.Babović

Na 5. Međunarodnom takmičenju u obaranju ruke učestvuje 22 profesionalna sportista iz obe zemlje
PRAVI spektakl počeo je u subotu popodne u Trsteniku, na 5.Međunarodnom takmičenju u obaranju ruke,gde učestvuje 22 profesionalna sportista iz obe zemlje. Najbolji i najjači odmeravaju snagu u zahtevnom sportu,a popularni turnir “Lazarev megdan” prilika je da se reprezentacije pokažu i predstave kroz 11 super-mečeva u pet kategorija.

Turnir su otvorile Nina Janković iz Vrnjačke Banje i Blaženka Trobić-Kobl iz čuvene hrvatske porodice obarača ruku-Kogl iz Križevaca, koja se završila ubedljivim trijumfom Srpkinje. Vrlo brzo stigao je odgovor iz hrvatske repreznetacije, mlada Mihaela Kogl,višestruka prvakinja svoje zemlje bila je ubedljiva protiv Šapčanke Milice Šobić. Mihaela kaže za “Novosti” da već sedam godina trenira obaranje ruke i da joj je glavni oslonac-otac, Dražen Kogl, višestruki šampion Evrope i sveta.

-U rodnom gradu osnovali smo klub “Tigar” 2009.godine, koji broji oko 30 članova,pripremamo se za turnir sredinom sledećeg meseca, a naredne godine, naravno za šampionat Evrope-kaže za “Novosti” sjajna hrvatska takmičarka Mihaela Kogl.

APLAUZ ZA OBE HIMNE PRIJATELjSKA atmosfera vlada i na sceni i u publici, koja je aplauzima pozdravila intoniranje obe himne. Predsednik opštine Trstenik, Aleksandar Ćirić, podvlači da je opština na čijem je čelu podržala “Lazarev megdan” od prvog dana, i tako učestvovala i u promociji kod nas, mladog sporta,ali i samog Trstenika, koji se i ove godine pokazuje kao odličan domaćin.
U Hrvatskom savezu za obaranje ruke smatraju, koji su se, kao i kolege u Srbiji, aktivirali pre oko 10-ak godina,veruju da su Srbi i Hrvati podjednaki u snazi i da će nadmetanje biti neizvesno.

- Nikada se nije dogodilo da u našem sportu neko dođe s ulice i napravi rezultat, što je najbolji dokaz da je obaranje ruke pravi profesionallni sport, gde je neophodan kontitunitet u treniranju, gde su važna pravila,treninzi, fizička spremnost-napominje za “Novosti” Aleksandar Jakovac, predsednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke, koji broji 17 klubova i tri kluba za osobe sa invaliditetom.-I u svetu je sport sve cenjeniji.Svetska federacija ima 72 članice i već su 42 svetska prvenstva iza nas.

Nenad Smiljković, predsednik Saveza za obaranje ruke Srbije i domaćin 5.Lazarevog megdana, koji se organizuje uz podršku opštine Trstenik i Kluba “FitMaks” iz ovog grada, ocenjuje da je ceo turnir prilika da se obe strane pripreme za predstojeća prvenstva.

- Ovo je vrhunsko iskustvo,tu smo da učimo jedni od drugih, ,možemo da unapredimo i spremnost i formu-preodčava za “Novosti” Nenad Smiljković. - U svim kategorijama imamo sjajne obarače (juniori, seniori,masters,žene,obarači sa invaliditetom).Svaki meč , koji se igra u pet rundi,donosi po jedan bod za reprezentaciju. Ko osvoji više bodova, biće i pobednik megdana.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije