BIVŠI radnici Fabrike koža "Eterna" u Kuli nameravaju da putem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu vrate svoje odmaralište na ostrvu Zlarin u Šibenskom zalivu, koje je država Hrvatska prisvojila devedesetih godina. Oni smatraju sramnom uredbu kojom Zagreb pokušava da opravda uzurpiranje njihovog poseda. Kako je predočeno rešenjem Okružnog suda u Šibeniku, pred kojim je "Eterna" 2006. pokrenula postupak za povraćaj otete imovine, "nekretnine poslovnih jedinica iz Srbije, CG, Vojvodine i sa Kosova, koje se u Hrvatskoj nisu organizovale kao društvena preduzeća, pretvaranjem društvenog vlasništva prenete su na državu Hrvatsku".

Radnici "Eterne" su na kupljenom placu od 2.000 hektara izgradili odmaralište na Zlarinu 1986, a u njemu su poslednji put letovali 1990. Zgrada odmarališta, sa dva sprata i potkrovljem, raspolaže sa 106 ležajeva, a od plaže je udaljena svega dvadesetak metara. Odmaralište je 1991. preuzeo Fond za privatizaciju Hrvatske, koji ga je 1998. prodao zagrebačkoj firmi za trgovinu i usluge ABGM za 450.000 nemačkih maraka.

Pročitajte još - SUD BRANI OTIMAČINU: Radnici "Eterne" ne odustaju od odmarališta u Dalmaciji

- To je ispod svake cene, jer odmaralište vredi najmanje tri miliona evra, a u zemljišnim knjigama u Šibeniku jasno piše da je to imovina "Eterne". Nama je na Zlarinu ostao i brod za 25 osoba s prtljagom, koji je, prema našim saznanjima, u dobrom stanju, i mogao bi da se proda za 150.000 evra - ističe inženjer Franc Kovač, bivši radnik kulske kožare.

Stečajni upravnik "Eterne" Predrag Ljubović, koji je 2012. pred obnavljanje postupka za povraćaj odmarališta, boravio na Zlarinu, zatekao je ovaj objekat u propadanju, pa je zaključio da je odmaralište fiktivno prodato, kako bi se na silu otuđilo.

- Sudije u Šibeniku rekle su da je kulsko odmaralište pripalo Hrvatskoj, jer se prema njenim važećim zakonima tretira kao "imovina agresora". Čak su pitali da li smo mi vratili ono što je zaplenjeno Nemcima posle Drugog svetskog rata. Na ime izgubljenog spora, odredili su da platimo oko 1,3 miliona dinara za sudske troškove, što nismo učinili, ali smo zbog toga prekinuli postupak - rekao je Ljubović.

KUPOVINA PRAVA NA ODUZETO

Pre dve godine za odmaralište "Eterne" interesovala se Agencija za promet nekretninama iz Zagreba. Kao potvrda da Hrvatska mora vratiti otetu imovinu doživljene su i dve ponude koje je "Eterna" dobila za otkup prava na odmaralište na Zlarinu. Norveško-kiparska fondacija nudila je 2003. godine 270.000 evra, a slovenački biznismen Jernej Čokl 2007. milion i po evra. Prva ponuda je odbijena kao niska, a drugi ponuđač je odustao zbog nesloge u fabrici oko toga da li novac od prodaje odmarališta treba da dobiju samo aktuelni radnici ili i penzioneri i ostali manjinski akcionari.