KRUŠEVAC- JEDNA od četiri najmodernije mobilne trafo-stanice spremne za rad i u vanrednim situacijama počela je da radi na teritoriji Kruševca, zahvaljujući donaciji delegacije EU u Srbiji. U EPS-u napominju da je time nastavljena modernizacija distributivne mreže, u okviru projekta „Poboljšanje reagovanja u vanrednim situacijama“, čiji je budžet iznosio čak 9 miliona evra.

Pročitajte još: Bahatost lopova prelazi sve granice, ukradoše i trafo pod naponom: Onesposobili postrojenje i ostavili čačanski ogrug bez vode

- Mobilna trafo-stanica u Kruševcu ima snagu od 35 KV, naši inžinjeri su je projektovali iz dva segmenta, što je čini lakšom za upravljanje – napominje Milorad Grčić, v.d.direktor JP EPS.- Ovi sistemi omogućavaju nam rekonstrukcije postojećih trafo-stanica, gde god za to ima potrebe. Radovi nijednog trenutka neće ugroziti snabdevanje električnom energijom. Budući da ozbiljne investicije usmeravamo u izgradnju i modernizaciju trafo-stanica, ovo je jedno od ključnih ulaganja i karika koja nam je nedostajala.

Grčić navodi da se očekuje postavljanje još dve mobilne trafo-stanice od 35 kV u Požarevcu i na Zlatiboru i dodaje da je samo ulaganje u tri mobilna trafoa iznosilo 1,8 miliona evra. Mobilna trafo-stanica od 110kV vredna 1,4 miliona evra, u aprilu je počela da radi u Beogradu. Deo donacije EU podrazumevao je i razvoj sistema daljinskog nadzora i upravljanja u distributivnom području Kraljevo, koje je bilo najpogođenije tokom poplava pre pet godina.

U Delegaciji EU podvlače važnost mobilnih trafoa otpornih na spoljašne uslove u vanrednim situacijama, poput poplava, obilnih padavina, jakog vetra, požara.

-Nakon katastrofalnih poplava 2014.godine, rešili smo da da pomognemo Srbiji, kako bi u budućnosti imala bolji odgovor na vanredne situacije-podvlači Sakelaris Hourdas, šef Operacije 3, Delegacije EU u Srbiji.- Prezentacija projekta u Kruševcu me je uverila da je reč o investiciji u vrhunsku tehnologiju,koja je zemlji bila neophodna. Srbija treba da nastavi sa ulaganjima u energetski sektor. Preporuka EU je da se usklade tarife, jer bi to donelo poboljšanje zdravlja građana, bolju zaštitu životne sredine i naravno, doprinos održivom sistemu u budućnosti.

U KRUŠEVCU URAĐENO 122 KILOMETARA MREŽE

KRUŠEVAC i Rasinski okrug su prethodnih godina bili česte “lokacije” za gradilišta EPS-a, napominju u gradskom rukovodstvu.

- Samo je na teritoriji okruga urađeno 37 trafo-stanica, u Kruševcu je zamenjeno preko 3.000 stubova i oko 122 kilometara podzemne i nadzemne mreže, čime je stabilizovan rad niskonaponske mreže-kaže gradonačelnica Jasmina Palurović.- To je posebno u našem gradu kome pripada čak 101 selo bio izuzetan izazov.