Na području Kosjerića biće manje rakije: Kad sve podbaci ostaje nam šljiva

T. PAUNOVIĆ

29. 11. 2019. u 08:50

На подручју Косјерића биће мање ракије: Кад све подбаци остаје нам шљива

Foto D. Gagričić

Nepovoljna godina za voćare je najviše pogodila ljude iz Varde i Makovišta, gde je šljiva cenjenija od maline

U SELIMA oko Povlena, Maljena i Divčibara, rakije će biti upola manje nego lane jer se, kažu domaćini, vreme od ranog proleća baš okomilo na sve koji žive na nadmorskoj visini između 600 i 900 metara.

Nepovoljna godina za voćare je najviše pogodila ljude iz Varde i Makovišta, gde je šljiva cenjenija od maline, pa burad punu "mučenice" i dalje smatraju najsigurnijim kapitalom. Vele, najpre im je mraz uništio rod šljive još u cvetanju, onda su niske temperature oštetile i malinjake, a ono što je preostalo je opustošio grad...

PROČITAJTE JOŠ - Keserović: Ove godine manji rod voća od pet do osam odsto zbog loše zaštite u prošloj godini

- Nažalost, cena prepečenice nije mnogo skočila. Litar dobre kapljice se još može kupiti i za samo 400, a cena retko premašuje 500 dinara, jer vagoni rakije čame u zalihama - objašnjava inženjer Dragan Jovanović iz opštinske Poljoprivredne službe u Kosjeriću.

Inače, na području 26 ovdašnjih sela, pod šljivom je milion i 600.000 hektara - znatno više nego što je malinjaka. Pritom, na gotovo pola miliona stabala rodi i po 500 tona šljive, pa nisu retki domaćini koji su ispekli i po 40 kazana - potvrđujući pređašnja iskustva da, kad sve podbaci, ova voćka ostaje jedina uzdanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije