Vranje – Pacijenti i neki od lekara Zdravstvenog centra žale se da u ovoj ustanovi nema lekova i sanitetskog materijala. Najveći revolt među pacijentima izazivala je činjenica da i u Urgentnim službama mora da se kupe kanile. Direktorka ove zdravstvene ustanove dr Ljiljana Antić, kaže da je u konsultaciji sa stručnim službama uvidela nedostatak određenih lekova koji su deficitarni na tržištu, ali da je kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite realizovan sa raspoloživim lekovima.

U dokumentima koja su dostavljena našoj redakciji tvrdi se da u Zdravstvenom centru ima u potrebnim količinama sanitetskog materijala igala, špriceva, kanila, gaza, zavoja ... Napominje se da infuzija ima dovoljno, kao i da u prethodnom periodu nije bilo nestašica.

Problemi nestašice lekova sa B i D liste treba da budu rešeni do kraja nedelje.


PROČITAJTE JOŠ: Misterija nestanka Časlava Živojinovića (24): Posle mesec dana pronađen njegov auto

- Što se tiče lekova sa ove dve liste Republički fond je prosledio instrukciju početkom novembra, o načinu postupanja ustanova za sklapanja ugovora po novom okvirnom sporazumu i ova ustanova je odmah pristupila izradi ugovora, tako da su ugovori prosleđeni dobavljačima. Očekuje se da do kraja nedelje počne realizacija ugovora – kaže se u odgovorima koji su dostavljeni našoj redakciji.

U predhodnom periodu postojala je deficitarnost određenih lekova na tržištu, o čemu je Farmaceutska služba ove zdravstvene ustanove redovno obaveštavala RFZO, a od dobavljača tražena saopštenja o uzrocima deficitarnosti.

Direktorka Ljiljana Antić / Foto J. S.

- Ovo nije samo naš problem i druge Zdravstvene ustanove u Srbiji se suočavaju sa deficitarnošću određenih lekova – kažu u vranjskom Zdravstvenom centru.

U Zdravstvenom centru kažu da sama činjenica da nije izvršena ni jedna refundacija od strane osiguranika govori da opšteg sanitetskog materijala ima u dovoljnim količinama te da su priče o nedostatku proizvoljne i netačne.


VAKUM NASTAJE ZBOG DOBAVLjAČA

U Službi za farmacetsko zdravstvenu delatnost pojašnjavaju da dobavljači prestaju sa isporukom po ugovorima po ugovorima o javnim nabavkama koji su još uvek važeći i koji nisu realizovani u potpunosti, već upućuju zdravstvene ustanove na sklapanje ugovora po novom okvirnom sporazumu čime nastaje vakum u snabdevanju, do realizacije novih ugovora.