POSLEDNjE tri godine u svetu se pojavilo čak 215 novih droga, a sve je više hemijskih jedinjenja koja se mogu zloupotrebljavati u različitim oblicima i pakovanjima kao kesice čaja i do onih u obliku tableta, a nove droge se najviše pojavljuju u bogatim zemljama, poput Amerike.


PROČITAJTE JOŠ -Novosadski policajac udaljen iz stana: Žena ga prijavila za nasilje


Upozoravajući da je na celoj teritoriji Evrope ilegalno tržište droga značajno izmenjeno usled pojave novih psihoaktivnih supstanci, to je na jučerašnjem predavanju u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu predočio prof. dr Slobodan Gadžurić, redovni profesor Prirodnomatematičkog fakulteta.

- Među sintetičkim drogama amfetamin se najviše proizvodi - istakao je prof. dr Gadžurić. - Morfin, koji se kontrolisano koristi u terapiji bola, može dalje da se prerađuje i koristi se kao sintetička droga. Medikamenti, kao što su antidepresivi, trodon ili tramadol, takođe se mogu zloupotrebljavati.

Jedna tableta ekstazija, metamfetamina ili efilona predstavlja kompleksnu smešu psihoaktivnih i farmakoloških jedinjenja. Kada je reč o ketaminima, prema rečima prof. dr Gadžurića, na tržištu narkotika najpoznatiji su "anđeoski prah" i "kit kat", dok se piperazini droge za zabavu nazivaju tonici, jer se mešaju sa pićima i najšečće se koriste na splavovima i u barovima.

- Problem novih psihoaktivnih supstanci je to što se na tržištu mogu naći pod lažnim imenima i u različitim oblicima - upozorio je prof. dr Gadžurić.