POSTUPAJUĆI po nalogu lokalne samouprave, novosadski Institut za zaštitu na radu je tokom oktobra obavio nenajavljena merenja kvaliteta vazduha u Šapcu, a gradonačelnik Nebojša Zelenović je zbog potvrđenog zagađenja izjavio da je "situacija delikatna", te najavio razgovore sa svima koji mogu biti odgovorni.


PROČITAJTE JOŠ -Nikom se nisam zamerio, niti učinio bilo šta nažao, ne mogu da verujem šta me je snašlo: Surduličanin u šoku, posekli mu 150 stabala šljiva!


- Kompanije vode računa o perspektivi svog biznisa, ali toga nema ako ljudi koji žive u okruženju nisu zadovoljni. Zato moraju biti ispunjeni svi parametri zaštite životne sredine - poručio je Zelenović, uz napomenu da ovo pitanje uopšte nije u nadležnosti Grada, ali se mora reagovati.

Opštinski inspektor za zaštitu životne sredine Olivera Kikanović precizira i to da je merenje započelo 14. oktobra, te da je tokom narednih osam dana utvrđeno da koncentracije amonijaka, praškastih materija, arsena i benzopirena premašuju granične vrednosti, baš kako i fluorovodonik na mernoj stanici kod Vatrogasnog doma.

Oglasilo se i rukovodstvo firme "Eliksir Zorka", tvrdnjom da su posle upozorenja Zavoda za javno zdravlje u Šapcu proverili instalacije postrojenja i prilagodili plan proizvodnje.


AKCIONI PLAN

U saopštenju firme "Zorka eliksir" se ističe i to da će, iako se sa radom fabrike mineralnih đubriva ne mogu povezati baš sva zagađenja, ugraditi dodatnu opremu, takozvani demister. Podržavaju i izradu akcionog plana za unapređenje kvaliteta vazduha u Šapcu, što je najavila lokalna samouprava, te podsećaju na to da Kompanija zapošljava 1.500 ljudi, među kojima je i veliki broj stručnjaka, a lane su u u programe poboljšanja kvaliteta životne sredine uložili više od četvrt miliona evra.