TRSTENIK - KO ima jaču ruku, Srbi ili Hrvati videće se u subotu u Trsteniku, na 5. Međunarodnom takmičenju "Lazarev megdan”, koji će okupiti 22 profesionalna sportska obarača ruku iz ove dve zemlje. Organizatori su rešili da na “megdan” pozovu Hrvate i tako nastave tradiciju odmeravanja snaga sa kolegama iz “komšiluka”, budući da su prethodnih godina na istom turniru testirali znanje i veštinu protiv reprezentativaca Bugarske, Rumunije, Crne Gore, BiH.

- Planirali smo održavanje 11 super-mečeva po kategorijama (juniori, seniori, masters, žene, obarači sa invaliditetom) - otkriva za "Novosti" Nenad Smiljković, predsednik Saveza Srbije za obaranje ruke.

- Doći će najbolji obarači iz obe zemlje, a među Hrvatima je to svakako Dražen Kogl, svetski šampion u masters kategoriji,čija se cela porodica (supruga,sin,ćerka) bave sportskim obaranjem ruke.


Svaki meč igra se u pet rundi, a pobeda donosi po jedan poen za zemlju. U našoj reprezentaciji su vrhunski obarači iz Novog Sada, Beograda, Šapca, Čelareva, Trstenika. Mnogi naši klubovi već blizu 10 godina sarađuju sa hrvatskim kolegama, a često postižu zapažene rezultate na turnirima u Zagrebu.

- Ceo događaj počinje na pozornici glavne biopskopske sale 30.novembra u 16 sati,a ulaz za publiku je besplatan - podvlači Smiljković.
- Siguran sam da će svima biti interesantno.Trstenik već ima zavidnu tradiciju u obaranju ruke i naši takmičari osvajaju medalje kod nas i u svetu. Ljudi su ovde zavoleli taj sport.

Peti ”Lazarev megdan” zajedno organizuju Savez Srbije za obaranje ruke, Klub sportova snage “FitMaks” uz podršku opštine Trstenik, kao i više sponzora. Po tradiciji, najveće interesovanje za nadmetanje najjačih sportista u matičnim zemljama, očekuje se za mečeve u ženskoj kategoriji. Pod srpskom zastavom nastupaju Nina Pantović i Milica Šabić,dok su u hrvatskoj reprezentaciji Blaženka Trobić i Mihaela Kogl.KOD NAS SKORO 300 OBARAČA

IAKO je kod nas sportsko obaranje ruke relativno mlad sport,procenjuje se da se ovim sportom aktivno bavi skoro 300 profesionalaca u više od 10 registrovanih klubova. Značajnija popularnost beleži se u protekloj deceniji, dok je u svetu i u Evropi, sportrsko obaranje ruku aktuelno već skoro pola veka.