Motiv i podrška da uspešno stignu do cilja: Stipendije za studente romske nacionalnosti

S. BAJIĆ

utorak, 26. 11. 2019. u 08:15

Мотив и подршка да успешно стигну до циља: Стипендије за студенте ромске националности

Studenti romske nacionalnosti sa dr Zoranom Miloševićem Foto S. Bajić

Milošević: Oni će sutra predstavljati stub ne samo unutar svoje zajednice

STIPENDIJA je veliki podsticaj za nas, studente romske nacionalnosti, dodatni motiv i podrška da učimo sa još više želje i volje i da uspešno stignemo do cilja.

To ističe Žaklina Nikolić (20), brucoš na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov" u Vršcu, jedna od 19 studenata romske nacionalnosti koji su juče u zgradi Pokrajinske vlade potpisali ugovore o stipendiranju. Ona je završila ekonomsku školu u Bečeju i upisala smer vaspitač dece u predškolskoj ustanovi, što joj je bila davnašnja želja.


PROČITAJTE JOŠ - Novi most spaja auto-put sa brzom saobraćajnicom


Njen, dve godine stariji kolega Miloš Toskić, student treće, završne godine na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače, naglasio je da već treći put prima stipendiju koja mu, s obzirom na to da živi u Domu učenika, mnogo znači da pokrije troškove.

- Tu se uvek nađe i za dodatne udžbenike, a sve je podstrek da još bolje učim i da ne razmišljam o nekim drugim stvarima. Nameravam da po završetku Visoke škole upišem master studije, takođe u Vršcu. a zatim i studije pedagogije u Beogradu, s obzirom na to da želim da radim u struci - kaže Toskić, čiji je prosek ocena posle dve godine studija, "oko" devet.

Profesor dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koji je studentima uručio ugovore, istakao je da je potreba društva da manjinska zajednica kroz svoje predstavnike u obrazovanju kreira ambijent u kojem je obrazovanje prioritet, projekat afirmacije i izgradnje budućnosti za tu zajednicu.

- Ovo je jedna sistemska podrška koja samo govori da zajedno možemo kreirati ambijent u kome će puna integracija romske zajednice biti pre svega u sistemu obrazovanja a potom, siguran sam, i kada je u pitanju privredna aktivnost sve ono što čini kvalitet našeg društva. Primer romske zajednice, kada prikazuje brigu o vaspitačima i učiteljima je najbolji put da imamo što veći broj učenika koji će sutra predstavljati stub ne samo unutar romske zajednice - istakao je dr Milošević.


ZNAČAJNO OČUVANjE JEZIKA

Jelena Prtljaga, direktorka Visoke škole strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov" u Vršcu, naglasila je da je reč o 11. generaciji studenata.

- Značajno je očuvanje romskog jezika, naših studenata koji su spona između vrtića i škole a država je svesna te potrebe. Naši studenti imaju bogate vannastavne aktivnosti, pevaju u horu, rade u dramskoj sekciji, rade sa decom sa posebnim potrebema- istakla je Prtljaga.