DOM zdravlja u Kuli, u koji je u proteklih sedam godina uloženo više nego za 27 pre toga, dobiće uskoro još jedan novi objekat. Posle izgradnje modernog zdanja specijalističkih službi u Kuli, koje je otvoreno krajem prošle godine, početkom naredne pristupiće se rekonstrukciji zgrade dečje ambulante u Sivcu. Ona će biti renovirana na inicijativu predsednika Republike Aleksandra Vučića, koji je za loše stanje ovog objekat saznao letos u direktnom kontaktu sa meštanima tokom posete Sivcu.


PROČITAJTE JOŠ - Minuti su odlučivali: Pogledajte snimak neustrašive vožnje iz saniteta, kojim su omamljeni radnici iz Trstenika prevezeni u rekordnom roku (VIDEO)


- Procenjena vrednost radova je blizu 12 miliona dinara, koje će obezbediti Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Objekat, u čijem je sklopu i službeni stan za lekara, biće obnovljen od temelja do krova - ističe direktor DZ dr Žarko Ševin.

Sanacija zgrade dečje ambulante trajaće nekoliko meseci, a za to vreme medicinsko osoblje biće preseljeno ili u susednu Crvenku, gde ima dovoljno prostora za rad pedijatra, ili u zgradu Zdravstvene stanice u Sivcu, gde su smeštene ambulanta opšte prakse, laboratorija i stomatološka ordinacija.

Doktor Ševin navodi da je lokalna samouprava obezbedila ultrazvučni aparat za radiologiju, kao i sanitetsko vozilo i dva defibrilatora (uređaja za reanimaciju) za Službu hitne pomoći. Opština je kupila i dva terenska vozila za lekare opšte prakse u Kuli i Crvenki. Donacijom Kontrole letenja Srbije i Crne Gore od 6,3 miliona dinara kupljeni su ultrazvučni aparat za ginekološke preglede, oftalmološka oprema i tokokardiograf za praćenje rada srca fetusa, što kulski DZ dosad nije imao.Žarko Ševin

Predsednik SO Kula Velibor Milojičić izneo ja da je lokalna samouprava pokrila dug Doma zdravlja za lekove od preko 150 miliona dinara. Da bi se sprečilo dalje zaduživanje, šest apoteka DZ u isto toliko opštinskih naselja izdato je u zakup zdravstvenoj ustanovi - apoteci "Galen farm" iz Beograda.


NEDOSTAJU SPECIJALISTI

Dom zdravlja u Kuli ima kadrovskih problema zbog odlazaka lekara u Nemačku ili otvaranja privatnih ordinacija. Trenutno nedostaju dva ginekologa i po jedan psihijatar i internista. Angažovan je psihijatar u penziji, a u ispomoć, dva puta nedeljno, dolazi ginekolog iz Odžaka. Opština je spremna da plati i gostujućeg internistu.