LOKALNE samouprave na jugu Srbije, osim toga što iz sopstvenih kasa izdvajaju novac za svaku novorođenu bebu, sprovode i brojne druge, aktivne mere populacione politike i tako se bore protiv bele kuge.

I, koliko god to čudno zvučalo, u takvim davanjima prednjači jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji - Trgovište - koju decenijama unazad pritiska negativan odnos između prirodnog priraštaja i mortaliteta.

- Primenom širokog spektra mera populacione politike, uspeli smo da odvratimo mlade od iseljavanja, pa sada češće ostaju u rodnom kraju i ovde osnivaju porodice - kaže predsednik Opštine u Trgovištu Nenad Krstić. - Svakoj nezaposlenoj majci, dok beba ne napuni godinu, mesečno dajemo 30.000 dinara. Za drugo dete taj iznos nezaposlena žena prima dve godine, a za treće tri. Ukoliko je jedan od roditelja zaposlen, suma se umanjuje za 10.000, koliko primaju po osobi i ako su oboje u radnom odnosu.

Pritom, nezavisno od zaposlenja roditelja, svakom novorođenčetu pripada i jednokratna pomoć od 30.000 dinara.

Pomenuta lokalna samouprava finansira i vantelesnu oplodnju, ako su pokušaji o trošku države bili neuspešni. I deca nezaposlenih roditelja besplatno idu u vrtić, a ukoliko jedan roditelj radi, onda porodica plaća samo polovinu ukupne cene. Nikakvih ograničenja nema za svako treće dete...

PROČITAJTE JOŠ - Đorđević: Više od četiri miliona evra za mlade u Srbiji

Predsednik Skupštine opštine u Surdulici Novica Tončev kaže da je tamošnja lokalna samouprava pionir kada su u pitanju davanja za svako novorođeno dete.

- Već deceniju, svakoj porodici koja dobije bebu obezbeđujemo 15.000 dinara, a pomažemo i parovima koji se bore za potomstvo, pa su predviđena i davanja za proces vantelesne oplodnje - zaključuje Tončev.

Centar Surdulice Foto J. Stojković

Grad Vranje, takođe, izdvaja sredstva za porodice koje imaju više neuspelih pokušaja vantelesne oplodnje i taj iznos je sa prvobitnih 200.000 po paru, sada dostigao 300.000 dinara.

- Svakoj porodici sa naše teritorije koja dobije dete sleduje vaučer u vrednosti od 12.000 dinara, za kupovinu u Gradskoj apoteci, čime pomažemo roditeljima da se lakše snađu neposredno po najsrećnijem događaju - kaže pomoćnik gradonačelnika dr Aleksandar Stajić.

U Vranju roditelji besplatno dobijaju i auto-sedišta za mališane, a tu je i popust za boravak trećeg deteta u vrtiću. Jedna od ovdašnjih mera populacione politike je i to što svi ovdašnji prvaci dobijaju po 5.000 dinara uoči polaska u školu.

Dr Stajić otkriva i to da je u planu viši nivo pomoći, odnosno da od naredne godine porodice koje imaju po dva para blizanaca ili trojke, što nije tako retko - od lokalne samouprave imaju obezbeđenu redovnu mesečnu naknadu.


POZITIVAN PRIMER

IAKO se broj novorođenih beba menja svake godine, sagovornici "Novosti" iz tri pomenute lokalne samouprave kažu da statistika pokazuje kako mere koje se sprovode na nižim nivoima vlasti i te kako daju rezultate. Saznajemo i to da je najosetnije povećanje broja beba zabeleženo u Trgovištu.