AGRONOM Anita Ilić je početkom meseca podnela ostavku na funkciju sekretara Zadružnog saveza južne Srbije, a na ovaj korak se, kaže, odlučila zbog "pritisaka dela rukovodstva da svojim uticajem i znanjem pomogne fiktivnim zadrugama da dođu do sredstava koja dodeljuje država". Prvi čovek Saveza Mile Davidović nije želeo da komentariše objašnjenje Anite Ilić, dok predsednik Upravnog odbora Borislav Jović kaže da će uskoro "razjasniti situaciju".

Pročitajte još: Otkrivene malverzacije i "pranje" novca u Surdulici, SPS ojađen za više od četiri miliona

- Od avgusta trpim pritiske nekih od rukovodilaca koji su pokušavali da me nateraju na neprofesionalno postupanje. Državna komisija koja odlučuje o raspodeli sredstava zadrugama ima svoje kriterijume, ali stiže često zatraži i naše mišljenje koje, istina, nije obavezujuće, ali im daje bolji uvid u situaciju. Ni po koju cenu nisam htela da izneverim struku, niti ugled koji imam, jer verujem u to da je program za istinsko oživljavanje zadrugarstva odličan potez države. Zato i nisam htela da učestvujem u malverzacijama, bez obzira na poruke koje sam dobijala da bih "lobirala". O svemu sam obavestila i predsednika Davidovića, ali on nije reagovao, pa sam odlučila da podnesem ostavku - kaže Anita Ilić, inače samohrana majke troje maloletne dece koja drugačije nije mogla da se zaštiti.

Slučajno ili ne, tek, o dešavanjima u Zadružnom savezu je tokom poslednje sednice Skupštine Srbije govorio i narodni poslanik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić, ukazujući na to da zadružne saveze vode ljudi koji su učestvovali u propadanju zadrugarstva, što je u suprotnosti sa državnom politikom koja radi na oživljavanju ovakvog organizovanja poljoprivrednika.

- Do 2000, ali i posle te godine je veliki broj zadruga otišao u stečaj, a njihova ogromna imovina je nestala na volšeban način. U tome su učestvovali i pojedinci koji sada vode okružne zadružne saveze, ali im sada neću spominjati imena jer će se sami prepoznati. Obećavam, ipak, da ću tokom nekog od narednih zasedanja saopštiti i ko su, i kako rade, i šta rade - kategoričan je bio Miletić.

REAGOVANjA

DOK se Mile Davidović pravdao zauzetošću, zbog koje ne može da razgovara o optužbama Anite Ilić, Borislav Jović kaže da je ona odlično radila svoj posao, da će tek raspravljati o razlozima njene ostavke i poručuje kako je jedino važno to da Savez funkcioniše u korist svih zadrugara, pa će tako biti i ubuduće.

ČLANARINA

ZADRUŽNI savez južne Srbije okuplja 84 zadruga, starih i novih, iz pet okruga. Pre pet godina ga je formiralo 14 zadruga koje su se, u međuvremenu, namnožile... Godišnja članarina, inače, iznosi 18.000 dinara, pa nije teško izračunati da se samo po tom osnovu prikupi čak milion i po.