Privredna zona Mali Bajmok žila kucavica Subotice: Stižu novi investitori

22. 11. 2019. u 19:38

Привредна зона Мали Бајмок жила куцавица Суботице: Стижу нови инвеститори
Sve kompanije koje ovde posluju su premašile planirane norme

Kada su davne 1842. godine tadašnje austrougarske vlasti odlučile da se severna obala Palićkog jezera uredi kao kupalište, ta odluka je, vreme je to itekako pokazalo, bila prekretnica u turističkom razvoju Subotice. Sličnu prekretnicu, ali u privrednom razvoju, svemu sudeći načiniće i odluka da se 53 hektara zemljišta u Malom Bajmoku, tik uz put Subotica - Sombor, infrastrukturno uredi i pretvori u industrijsku zonu.

Iako je donošenje ove odluke pratilo mnogo polemika, ona se vrlo brzo pokazala ispravnom. Jedan za drugim "stanari" Zone postajali su "Simens", "Dunkermotoren", "Ametek", "Norma grupa", "Kontinental-Kontiteh", "Grodon-Kalcedonija", "Svarovski", "Kaminada", u čijim pogonima trenutno radi čak oko 5.800 ljudi. U odabranom društvu uskoro bi trebalo da se nađe i nemačka kompanija za proizvodnju izduvnih sistema u automobilskoj industriji "Bojsen", kome je bez naknade ustupljeno zemljište u industrijskoj zoni. Dolazak svetski poznatog proizvođača auspuha najavljen je kao najveća investicija u koju će biti uloženo oko 60 miliona evra .

Čak osam velikih inostranih firmi posluje u sistemu slobodne zone, a Slobodna zona "Subotica" osnovana je 1996. i jedna je od najstarijih u našoj zemlji.

Pročitajte još - HEKTARI NA DAR: Subotica dala zemlju firmi Bojsen

- Godišnji promet roba i usluga tokom prošle godine iznosio je oko 700 miliona evra i Slobodna zona "Subotica" je u poslednje tri godine na drugom mestu po obimu prometa roba u slobodnim zonama u Srbiji - ističe Branislava Stojković Marčetić, direktorka Slobodne zone "Subotica".

Uspešnom poslovanju kompanija umnogome je doprineo i novoizgrađeni carinski terminal, koji je po principu "ključ u ruke" izgradila Vlada Srbije.

- Novi carinski terminal predstavlja novo izgrađeni carinsko-logistički prostor opremljen sa internim saobraćajnicama, parkinzima za kamione i poslovnim objektom za rad carine koja opslužuje isključivo korisnike Slobodne zone "Subotica" - objašnjava direktroka. - Ovaj objekat je korisnicima značajno unapredio i olakšao poslovanje u slobodnoj zoni omogućavajući brze i efikasne carinske procedure u uslovima stalnog povećavanja prometa.

U narednom periodu Slobodna zona planira animiranje novih korisnika i ukoliko bude potrebe radiće se i na njenom proširenju.

- Planira se proširenje područja Slobodne zone u slučaju novih, potencijalnih investitora - dodaje direktorka.


Novi investitor imaće mogućnost da se priključi na kanalizaciju, gasovod, vodovod, elektro i informatičku mrežu, kao i javnu saobraćajnicu. Pre njega to je već učinila kompanija "Kontinental", koja posle dve faze investicije i uloženih više od 17 miliona evra u pogonima za proizvodnju fluidnog programa i cevnih vodova za turbo aplikacije automatskog menjača, zapošljava oko hiljadu ljudi. Velika nemačka kompanija, čije delove napravljene u našem gradu koriste automobili cele "Folksvagen" grupe ("Audi", "Porše"), ali i "Daimler", "BMV", "Reno" i drugi, u Privrednoj zoni posluje od 2011. i zahvaljujući dobrim uslovima svoju investiciju može da realizuje bez poteškoća.

Pored gumenih komponenati za automobilsku industriju, u Subotici se od kraja 2010. proizvode i mikromotori kopmanije "Dunkermotoren". Preduzeće "Norma grupa" od jula 2011. posluje u novoizgrađenom proizvodnom objektu od oko 13.000 kvadrata u kome se bavi izradom komponenata za autoindustriju. Iz Subotice na evropsko tržište idu i čarape i kupaći kostimi, koje od 2014. proizvodi poznata italijanska kompanija "Gordon Kalcedonija". Godinu dana kasnije u "komšiluku" je počela i proizvodnja "Svarovski" kristala, dok je američka kompanija "Ametek" počela proizvodnju mikromotora. "Najstariji" među inostranim kompanijama je "Simens", gde ponosno kažu da svaka četvrta vetrenjača u Evropi ima generator upravo napravljen kod nas u fabrici vetro-generatora u Subotici. Proizvodni pogon fabrike se nalazi na površini od 30.000 kvadratnih metara u tri hale, dok proizvodni program obuhvata proizvodnju i montažu ključnih elemenata za generatore za vetro-elektrane.

Sve do jedne kompanije su vrlo brzo premašile planirane norme, kako u pogledu proizvodnih kapaciteta, tako i u broju zaposlenih.

ZAPOSLENI

U Privrednoj zoni trenutno radi oko 5.800 radnika i to:

"Gordon Kalcedonija" 1.300

"Dunkermotoren" 145

"Ametek FSM" 450

"Norma grupa" 1.000

"Simens" 2.000

"Svarovski" 700

"Kontinental" 1.000

"Plastikam" 30

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije