Ako je suditi po krilatici "da je najveći patriotizam u današnjoj Srbiji otvoriti novo radno mesto", onda je Subotica među najvećim patriotama u našoj zemlji. U proteklih nekoliko godina u najvećem gradu na severu Bačke prepolovljen je broj nezaposlenih, kojih je sada manje od sedam odsto i to prvenstveno zahvaljujući pogonima velikih kompanija koje posluju u Privrednoj zoni "Mali Bajmok".

- U proizvodnim pogonima "Simensa", "Norma grupe", "Kontinetala", "Kalcedonije", "Svarovskog", "Dunkermotorena", "Kaminade", smeštenim u Privrednoj zoni "Mali Bajmok", radi više od šest hiljada ljudi i to ne samo iz Subotice, nego i iz mnogih drugih okolnih mesta. Svako novo radno mesto za nas je veliki uspeh. Zahvaljujući tom stavu, sada po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje imamo 4.800 nezaposlenih, što je za petinu manje nego u istom periodu prošle godine - ističe gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

* Nedavno je otvoren "Ondaplast". Koje su još strane investicije u planu?

- U novu fabriku italijanske kompanije "Ondaplast", koja se već tri decenije bavi proizvodnjom plastičnih proizvoda, italijanski investitori uložili su 7,5 miliona evra i zaposliće 35 ljudi, sa planom da se u naredne dve godine broj radnika udvostruči. U "komšiluku" velikih svetskih imena uskoro će početi izgradnja pogona kompanije "Bojsen", kojoj je zemljište ustupljeno bez naknade. Nemački proizvođač izduvnih sistema za automobilsku industriju planira ulaganje 65 miliona evra u izgradnju fabrike u Subotici u kojoj će uposliti više od pet stotina radnika.

Pročitajte još - Subotica: Preko granice uskoro i na dva točka

* Na koji način uspevate da privučete toliko stranih investitora?

- Kada želite nekoga da privučete, morate imati i šta da mu ponudite. Pored povoljnog geografskog položaja, koji je Subotici, da se tako izrazim "bogom dat", ulagačima nudimo kompletno opremljeno infrastrukturno zemljište u industrijskoj zoni. Ne moraju da brinu da li će imati struju, gas ili vodovod, a uredili smo i sve okolne saobraćajnice. Za potrebe Slobodne zone, u okviru koje posluje šest velikih kompanija, uz pomoć Vlade Srbije otvoren je carinski terminal, u koji je uloženo 50 miliona dinara. Cilj ovog terminala je da poveća efikasnost poslovanja kompanija i ubrza njihov rad. Više od 15.000 vozila godišnje prođe kroz zonu i zato smo želeli da napravimo moderan carinski terminal, veliki parking za putnička i teretna vozila i da tako ubrzamo rad kompanija, kako bi se odlučile da dodatno ulože u našoj zemlji i otvore nova radna mesta. Naravno, tu je i brza i efikasna administracija, tako da investitori nailaze na veliku pomoć naših zaposlenih kada su u pitanju papirologija i dobijanje neophodnih dozvola.

* Da li će i Ipsilon krak olakšati poslovanje velikih kompanija?

- Bez dileme. Izgradnja Ipsilon kraka Koridora 10, obilaznice oko Subotice, koji se gradi skoro tri decenije, privodi se kraju. Do sada je polovina saobraćajnice, od Bikovačkog do Somborskog puta i povez sa petljom "jug" auto-puta E 75, urađena i puštena u saobraćaj. U toku su radovi na deonici koja treba da spoji Somborski put i granični prelaz Kelebija. Iz republičkog budžeta za Ipsilon krak predviđeno je 1,4 milijarde dinara i po svemu sudeći, do kraja godine biće ostvaren decenijski san Subotičana. Ne samo da će kamioni biti izmešteni iz centra grada, već će i direktno, sa auto-puta, stizati u privrednu zonu. To će itekako olakšati i ubrzati njihov rad.


* Da li planirate proširenje "Malog Bajmoka"?

- O tome smo nedavno pričali sa delegacijom Pokrajinske vlade i ukoliko bude potrebe i mogućnosti, radićemo na tome. Svima nam je u cilju da otvorimo što više novih radnih mesta, da našim građanima pružimo sve uslove da ostanu u svojoj zemlji, da ovde rade i stvaraju porodice. To je veliki i odgovoran zadatak svih nas.