ADRIJAN Danbar iz Južne Afrike, koji se oženio Piroćankom Anđelom, sa kojom je pre tri godine došao u Pirot i postao naš državljanin, postao je novi svetski prvak u ronovanju, što je inače osnovna jedinica poentiranja u kriketu.

Pročitajte još: Legendarna voditeljka Staka Novković (75) ide na balet, putuje, uživa u životu i poručuje: Starost je bolest!

Ovaj lični uspeh u veoma popularnom sportu u mnogim državama, Južnoafričkoj Republici, Indiji, Pakistanu i drugim bivšim kolonijama Britanske imperije, Danbar je postigao u dresu reprezentacije Srbije, čime je nacionalnoj selekciji omogućio da postane članica Međunarodne federacije kriketa. Rekord je postigao na Krfu, na međunarodnom turniru, na kome je, pored ostalih, učestvovala i bugarska reprezentacija.

- Na utakmici sa Bugarskom sam postigao 104 rona, što je praktično svetski rekord. Ron je, inače, poentiranje, odnosno broj trčanja koje se boduje. Ponosan sam i srećan što sam rekord postavio u dresu Srbije koja je od sada članica Međunarodne federacije kriketa, jer je rekord verifikovan. Ponosan sam i na to da se sve desilo baš na Krfu, koji ima posebno mesto u srpskoj istoriji, a znamo i zašto - kaže Danbar.

On je u Pirotu sa suprugom Anđelom otvorio i IT kompaniju, i uposlio nekoliko mladih Piroćanaca.

- Inače, kriket-klubove u Srbiji zasada imaju samo Beograd i Novi Sad. U Pirotu još nema uslova - kaže Danbar i dodaje da je kriket zanimljiv sport, a utakmice traju po pet-šest sati, dok nekada mogu da traju i pet dana!


Adrijan i Anđela