KRUŠEVAC-NA sceni pravi glumci u raskošnim kostimima, u sali oduševljenje zbog pokazane glume. Na oba mesta maloletnički delikventi, štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, gde je simbolično, na Međunarodni dan prava deteta domu izvedena premijera predstave „O bogovima, herojima i ostalim vitezovima.

Komad koji će i beogradska publika imati prilike da vidi sredinom sledećeg meseca u Domu omladine nastao je kroz radionice kreativnog pisanja štićenika, a deo je projekta u okviru kojeg su oslikavani murali na zidovima u krugu nekadašnjeg “Sivog doma”,a deo štićenika savladao veštinu dresure pasa.

Pročitajte još: Štićenici šiju unikatnu odeću

- Ovde sam već šest meseci, zaista smo predano radili i verovala sam, kao što verujem još uvek, da će ih stvaralački proces privući, da će se dogoditi promena u njima - kaže Marina Kovačević, režiserka predstave i koordinatorka projekta koji je realizovan uz podršku Misije OEBS-a,NVO “Help” i delegacije EU u Srbiji.-Ovi programi su štićenicima dali šansu da uzmu život u svoje ruke, kao u antičkom mitu koji smo obradili u predstavi, ali bez tragičnog kraja.

Jedna od štićenica i glumica M. svedoči da je za nju osnovna poruka da tragedija može da znači i samo jedan pogrešan korak na početku puta.

Pročitajte još: ŠTIĆENICI KPZ VALjEVO: Dobili smo šansu da popravimo svoj život


- Mi smo se poistovetili sa temom, ali smo tragediji dali srećniji kraj, tako smo napravili od svega lepu priču - kaže D.

Upravnik VP doma, Miloš Ristić napominje da je ustanova, zajedno sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstvom pravde prepoznala važan projekat resocijalizacije.

- Jedna od ideja je da u nastavku određeni broj štićenika osposobimo za posao šišanja pasa, da imaju mogućnost da se bave sve populardnijim i dobro plaćenim poslom - predočava Ristić.

Za Misiju OEBS-a izgradnja demokratskih institucija je posebno važna upravo zbog perspektive mladih, koji društvo i kreiraju.

-Bili smo oduševljeni koliko su revnosno osoblje i deca iz ovog doma preuzeli veoma uspešan pionirski program iz Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, otpočet pre dve godine-napominje Andrea Orici,šef Misije OEBS-a u Srbiji, dodajući da je u Kruševcu stvorena posebna i autentična verzija programa o kojem je reč.

ŠALjEMO PORUKU DA NAM JE STALO

ZA proteklih 70 godina, kroz VP dom u Kruševcu prošlo je više od 10.000 maloletnika, a toliko i traje borba da se štićenicima, možda pruži poslednja šansa da život nastave u boljem smeru.

- Nama kojima je poveren ovaj sistem obaveza je da ovim mladim ljudima pošaljemo nedvosmislenu poruku da nam je stalo do njih-naglašava Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.- Tu poruku ne možemo samo da pokažemo rečima,već to treba da radimom i delom. Ministarstvoo pravd je više od 38 miliona dinara uložilo u pobooljšanje uslova smeštaja i boravka naših štićenika, a znatna sredstva ulažemo u podizanje kapaciteta za školovanje i obuku.

POVRATAK NA PRAVI PUT

U VP domu po različitim vaspitnim merama, koje traju najmanje šest meseci,a najduže četiri godine,u proseku boravi oko 200 štićenika od 14 do 23 godine. Mladi koji su krenuli stranputicom imaju prilike da se obrazuju u svim mašinskim strukama, da postanu limari, vodoinstalateri, električari, automehaničari. Omogućeno im je i da studiraju, da se bave poljoprivredom, humanitarnim radom, glumom, slikanjem i umetnošću u posebnim radionicama gde se čak izrađuju i grbovi za ministarstva i razne ustanove. U domu je posebno popularan Fudbalski klub „Mladost“ VPD.