GOTOVO tri sedmice otkako smo, posle prevrtanja traktora u zaseoku Mutara i pogibije Kruševljanina Dragana Jezdića (66), postavili pitanje kada će nadležni sanirati ovu deonicu i zaustaviti pogibelj, iz lokalne samouprave u Brusu je saopšteno da će "navedeni putni pravac odraditi čim Opština uspe da obezbedi sredstva za izvođenje radova".

Podsetimo, meštani svedoče da zbog očajnog puta, posebno u nekim periodima godine, bukvalno ne mogu da priđu kućama, a uzaludne su i njihove višegodišnje molbe da se sporna deonica makar poravna.

- Milimo da se srede rupe i ublaži krivina - kaže domaćin Radovan Spasić, dok pomoćnik predsednika Opštine Miloš Azdejković objašnjava da je promena trase neizvodljiva zato što se deo puta nalazi na klizištu, a deo na kamenjaru, pa bi svako pomeranje ugrozilo ionako ugroženu stabilniost.


Pročitajte i: Ikonopisanje sve do Uskrsa: Oslikavanje hrama posvećenog Svetom Vaznesenju Gospodnjem u Čačku


Nadležni tvrde i da bez ikakvih intervencija ovoga tipa postoji veliki rizik od pokretanja novog klizišta, što bi dovelo do potpunog prekida puta.

- Pojedine deonice u Mutaru su u dobrom stanju, osim nekoliko manjih delova koji su u baš loši. U svakom slučaju, za popravljanje kompletne trase je potrebno oko 100 sati rada buldožerom i gotovo 450 kubika materijala za nasipanje kritičnih mesta deonice - zaključuje Azdejković.

Inače, po informacijama iz lokalne samouprave, pomenuti put se u ovo doba godine održava po zimskom programu koji važi na čitavoj teritoriji Brusa, što znači da je u istom prioritetu kao i sve ostale ovdašnje trase.