Smederevski Skadar na Rtnju: Rok za završetak dečjeg odmarališta istekao pre sedam godina (VIDEO)

J. ILIĆ

ponedeljak, 18. 11. 2019. u 07:15

Смедеревски Скадар на Ртњу: Рок за завршетак дечјег одмаралишта  истекао пре седам година (ВИДЕО)

Foto: J.Ilić

Rekonstrukcija dečjeg odmarališta na mitskoj planini dosad koštala oko 60 miliona, ali još nije završena

IAKO je iz gradskog budžeta potrošeno 40 miliona dinara, a rok za završetka kapitalnog projekta je istekao još pre sedam godina, dečje odmaralište na Rtnju - vlasništvo lokalne samouprave u Smederevu - nije rekonstruisano. Štaviše, javnost ne zna ni kako se troši novac poreskih obveznika, niti ko je odgovoran za očigledan javašluk.

Inače - poput planine na kojoj se nalazi - u ovom projektu je sve nekako mistično, ponajviše upotreba nemalih budžetskih sredstava.

A na terenu sve jasno ukazuje na bruku, jer gradilište nije ni obeleženo, ni ograđeno, a objekat izgrađen pre nekoliko godina je počeo da propada i pre nego što je otvoren. Fasada se "kruni", delovi krova otpadaju, a pojedini prozori su otvoreni i pružaju nesvakidašnji pogled na neobezbeđen građevinski materijal. Od radoznalaca i onih sa nečasnijim namerama ga štiti jedino samoniklo i prilično visoko rastinje, koje je počelo da "niče" i iz stepeništa.

Prve komšije, istina samo anonimno, svedoče o tome da ovde niko nije došao duže od godine, a - podsetimo - Skupština grada na Dunavu je još 2011, kada joj je vraćeno odmaralište koje prethodno nije radilo dve decenije, donela odluku o osnivanju ustanove "Smederevsko odmaralište na Rtnju", te za rukovodioca postavila socijalistu Tamaru Đorđević.

U decembru iste godine je, posle javne nabavke za izbor izvođač radova, posao dobio konzorcijum smederevskih firmi VIG i ITG, a vlasnik ove druge - Milija Barović - u to vreme je bio član Gradskog veća ispred SPS, zadužen za rad lokalnih javnih preduzeća. Još tada se sumnjalo u sukob interesa, s obzirom na to da su pod njegovom nadležnošću bili odmaralište koje je gradila njegova firma, i Direkcija za izgradnju koja je izradila projektnu dokumentaciju.


Pročitajte i: Posle incidenta u leskovačkoj školi, privedena majka učenice koja je povredila šest đakaVrednost ugovorenih radova je iznosila 32,5 miliona dinara, a po potpisanom ugovoru je naglo "skočila" za još osam miliona. Nažalost, svi rokovi su prolazili, a na plate zaposlenih su godišnje odlazili milionski iznosi, pa je lokalna samouprava ugasila firmu i objekat dala na upravljanje predškolskoj ustanovi "Naša radost". Razloga za radovanje su, međutim, imali samo oni koji su "nedostacima u projektu i infrastrukturnim problemima" uspešno opravdali utrošak čak 40 miliona dinara.


- U ovaj posao će biti uloženo još 24 miliona jer je lokalna samouprava u lanjskom budžetu za završetak posla opredelila tri miliona, što je bio osnov za dobijanje još 21 od Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku - kaže član Gradskog veća zadužen za finansije Slaviša Stošić, inače član Socijalističke partije Srbije koja će, izgleda, ipak biti zaslužna za privođenje kraju ovog posla.

Sagovornik "Novosti" najavljuje da će uskoro biti raspisan javni poziv za izbor izvođača radova u drugoj fazi, jer je prethodni završio ugovorene poslove, a do kraja godine treba opravdati sredstva dobijena iz republičke kase.

- Važno je da se projekat okonča, nije važno šta je bilo pre - zaključuje Stošić.


(NE)POZNATA TEMA

NI u predškolskoj ustanovi "Naša radost", koja - silom (ne)prilika - gazduje objektom nismo saznali ništa novo.

- Ja sam tek mesec dana rukovodilac i nisam upoznata sa temom. Raspitaću se, pa ću vam javiti - poručila je direktor Mirjana Perić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije