UMESTO Zakona o nestalim bebama, koji je neprihvatljiv, nadležnima u Srbiji ćemo predložiti da se što hitnije formira posebno Odeljenje tužilaštva, koje će zajedno sa roditeljima i policijom doći do istine o svakom pojedinačnom slučaju. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da naloženi rokovi tužilaštva za istragu nisu dovoljni.

Ovo je u subotu u Kragujevcu, na sastanku roditelja iz svih krajeva Srbije, rekao Radiša Pavlović, član vladine Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji.


PROČITAJTE JOŠ - ŽRTVA AFERE "UKRADENE BEBE": Izmislili su mi i oca i majku

- Roditelji imaju puno poverenje samo u vrh države i policiju - rekao je Pavlović. - Zbog toga ova istraga ni po koju cenu ne treba da ide u pravosuđe. Insistiramo na tome - sve dok se ne istraži svaki prijavljeni pojedinačni slučaj sumnje, a takvih je do sada oko 1.500. Udruženje procenjuje da ima još bar oko 3.500 neprijavljenih slučajeva.

Roditelji traže i da u istražnom postupku nema kvalifikacije dela dok se ne prikupe svi dokazi i činjenice. To je, dodaju, jedini put ka istini. Svaka druga priča je zataškavanje i vodi ka rešavanju ovog problema kroz novčanu nadoknadu. Mnogi roditelji veruju da u takvim okolnostima može doći i do zloupotrebe zakonskih rešenja, da ima i onih koji znaju da su im deca umrla, ali koriste priliku da se dočepaju novca.

- Insistiramo na modelu koji će roditeljima omogućiti da pronađu živu decu - kaže Pavlović.