NARODNI muzej u Leskovcu je, uz podršku lokalne samouprave, pre više od godinu i po dana započeo pripreme za kompletnu rekonstrukciju rodne kuće narodnog heroja Koste Stamenkovića. Deo novca neophodnog za te namene obezbeđen je u ovogodišnjem gradskom budžetu, ali je radove odložila procedura koja se iskomplikovala. Pošto zub vremena ne mari za birokratiju, u međuvremenu je došlo do popuštanja krovne konstrukcije, pa je ovaj objekat privremeno zaštićen ceradama.


PROČITAJTE JOŠ -Promena naziva ulica u Sjenici: Obeležje i doktoru stradalom u padu helikoptera, ostao (sporni) Karađorđe


- Iako je svoju kuću porodica Stamenković 1975. godine poklonila muzeju, ispostavilo se da on formalno nije naš i da pripada Direkciji za imovinu Republike Srbije. Ugovorom o poklonu je bilo predviđeno i da nam lokalna samouprava prenese vlasništvo nad zemljištem na kome je objekat, ali ni to nije učinjeno. Tada se na takve stvari nije mnogo obraćala pažnja, pa su sada to bile prepreke koje je trebalo prebroditi da bi se došlo do dozvole za planirane radove - ističe istoričar Veroljub Trajković, kustos leskovačkog Narodnog muzeja.

PROJEKAT kompletne rekonstrukcije Kostine kuće, koji uključuje i uređenje enterijera, kao i dvorišta, vredan je četiri miliona dinara, a lokalna samouprava je za ovu godinu predvidela polovinu tog iznosa. Finansirala je i projekat koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, a u muzeju se nadaju da će za dvadesetak dana početi proceduru za izbor izvođača radova.

- Prelazili smo prepreku po prepreku, ali smo pred kraj procedure došli u paradoksalnu situaciju da je, umesto muzeja, vlasnik objekta koji je proglašen za kulturno dobro od izuzetnog značaja neko drugi. Usledilo je pisanje gomile dopisa i ličnih kontakata kako bi i taj problem bio rešen. Srećom, naišli smo na veliko razumevanje, pa smo saglasnost Direkcije dobili za samo dvadesetak dana. Obnovili smo zahtev za dozvole i sada se samo nadamo lepom vremenu kako bismo objekat zaštitili pre zime. U prvoj fazi planirane su zamena i izolacija krova, kao i uređenje tavanskog prostora - objašnjava Trajković.

Spomenik Koste Stamenkovića u Leskovcu

DOK čekaju okončanje svih procedura i početak radova, zaposleni u muzeju ceradama pokušavaju da spreče teže posledice - dalje urušavanje krovne konstrukcije i propadanje tavanica zbog prokišnjavanja.

Rodna kuća Koste Stamenkovića sagrađena je posle oslobođenja ovih krajeva od Turaka, a poslednji put je obnovljena osamdesetih godina prošlog veka.


EKSPONATI NA SIGURNOM

Eksponati iz Stamenkovićeve spomen-kuće su spakovani, sklonjeni i zaštićeni od propadanja. Ona ima hodnik i dve sobe. U jednoj su Kostine, a u drugoj lične i porodične stvari njegove ćerke Lepše, koja je sa ocem poginula za vreme Drugog svetskog rata. U dograđenom delu objekta nalazi se užarska radionica. To je zanat kojim se Kosta bavio. Sa protokom vremena njegova kuća je, osim istorijske, dobila i arhitektonsku vrednost, jer se radi o jednom od najstarijih objekata u gradu na Veternici.

Veroljub Trajković

NARODNI HEROJ I SINDIKALNI TRIBUN

Kosta Stamenković je rođen 1893. godine u siromašnoj, radničkoj porodici. Bio je sindikalni tribun, učesnik Velikog rata, a posle Drugog svetskog rata je proglašen narodnim herojem. On ima spomenik u centru grada koji će uskoro biti izmešten na novu lokaciju zbog izgradnje gradskog trga. Bista sa njegovim likom u dvorištu rodne kuće pre nekoliko godina je oskrnavljena, pa je predviđeno da u okviru ovog projekta i ona bude obnovljena. Jedna od leskovačkih osnovnih škola nosi njegovo ime.