PČELE IZ 1.670 košnica oko Kikinde otrovane su u maju ove godine preparatom "fipronil" čije je korišćenje u našoj zemlji zabranjeno. Pčelari su od početka ukazivali da je u pitanju trovanje, a ne oboljenje pčela, a takvu potvrdu Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara, dobio je u Osnovnom javnom tužilaštvu.

Međutim, još nije utvrđeno ko je koristio zabranjeni pesticid i ko je odgovoran za nezapamćeno veliko uginuće pčela, koje je izazvano spoljnim uticajem.

- Analizama Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu i njihove Laboratorije za humanu ekologiju i ekotoksikologiju, došlo se do saznanja da je na parcelama oko pčelinjaka korišćen otrov "fipronil" čija je upotreba u našoj zemlji zabranjena najmanje sedam godina. U uzorcima uginulih pčela koncentracija ovog otrova je daleko iznad doze koja ubija pčele. Kako nam je stručno objašnjeno, svega 25 grama ovog otrova dovoljno je za hektar obradivog zemljišta, a samo jedan litar može da zatruje velika vodena prostranstva. Analize su rađene i na prisustvo otrova: "hlorpyrifos", "captan", "fipronil-sulfone" i "fipronil desulfinyl", ali je njihovo prisustvo manje od doze koja bi ubila pčele - prenosi Čolak.

Zbog upotrebe zabranjenog preparata otrovane su pčele na više lokacija, od Kikinde prema Novom Miloševu, Iđošu i Zrenjaninu, a stradala društva udaljena su i po nekoliko kilometara jedna od drugih.


PROČITAJTE JOŠ - NEZAPAMĆENI POMOR PČELA U KIKINDI: Šteta 230.000 evra


- U tužilaštvu mi je rečeno da se istraga nastavlja radi pronalaženja direktnog krivca. Sastanku u tužilaštvu prisustvovali su i pomoćnik tužioca i šef odseka za suzbijanje privrednog kriminala Policijske uprave.


NIJE OBOLjENjE

- Zasada pouzdano možemo da tvrdimo da se u maju nije desio pomor pčela zbog oboljenja u košnicama, već se dogodilo nezapamćeno trovanje "fipronilom" - tvrdi Čolak.

Ranije analize koje je uradio republički fitosanitarni inspektor iz Zrenjanina pokazale su da masovno uginuće pčela nije izazvano hemijskim tretmanom pšenice.