OSNIVAČKI dokumenti o uspostavljanju saradnje između omladina Evrope i Afrike i o formiranju Mreže evropskih omladinskih prestonica potpisani su u petak  u novosadskoj Gradskoj kući, u prisustvu zvaničnika sedam zemalja i predstavnika organizacija mladih.

Novi Sad kao aktuelna Omladinska prestonica Evrope 2019. godine, jedanaesta po redu, ugostio je predstavnike Maribora, Soluna, Kluža, Brage i Ganje, koji su potpisali dokument o „umrežavanju“ dosadašnjih i budućih evropskih omladinskih prestonica i održali okrugli sto “Novi Sad i Asuan, Omladinske prestonice Evrope i Afrike”.

- Ovo je veliki događaj za naš grad i našu državu. Ta nova organizaciona celina mladih iz evrpskih omladinskih prestonica jeste jedna velika, lepa i dobra priča, koja kreće iz Novog Sada i pokriva evropski kontinent – ocenio je gradonačelnik Miloš Vučević, pozdravljajući goste.

Pročitajte još - Gradonačelnik Miloš Vučević sa šefom Misije Saveta Evrope

Gradonačelnik je istovremeno naglasio da je Novi Sad prvi evropski grad koji je, kao omladinska prestonica, potpisao sporazum o saradnji sa egipatskim Asuanom, afričkom prestonicom mladih.

- U agendama i svih budućih evropskih prestonica mladih biće saradnja saprijateljskim afričkim gradovima – napomenuo je Vučević pohvalivši dosadašnje ideje i aktivnosti novosadskog OPENS-a, među kojima su ove najnovije jedne od najznačajnijih.

Otvaranje manifestacije Foto Pres služba grada

Novi Sad je, kako je dodao, prestižnom titulom dobio šansu da svojom energijom mladosti pokaže koliko su naš grad i naša država angažovani u poštovanju sprovođenja politike mladih.

Guverner Asuana Ahmed Ibrah rekao je da će ta formalizovana saradnja između omladina Evrope i Afrike omogućiti mnogo zajedničkih aktivnosti na raznim poljima a predstavnik Delegacije EU u Srbiji Štefan Hudolin naglasio je da EU naglasak stavlja na rešavanje problema nezaposlenosti, koji u Evropi posebno pogađa mlade.

Miloš Vučević i Ahmed Ibrah Foto Pres služba Grada

TITULA

KLjUČEVE grada Omladinske prestonice Evrope Novi Sad će 13. decembra predati francuskom gradu Amijenu. - Projekt “OPENS 2019” jeste naš sistem rada za budućnost. Mladi u Novom Sadu uče kako da pravilno i temeljno razmišljaju o budućnosti a mi im omogućavamo institucionalnu podršku – istakao je Vučević.

FONDOVI

Koordinator OPENS Vukašin Grozdanović je naglasio da će od sada MREŽA Omladinskih prestonica Evrope moći će zajednički da kreira projekte i aplicira pred međunarodnim fondovima, kao i da se formalno predstavlja – napomenuo je Vukašin Grozdanović, koordinator OPENS-a.