ENDOSKOPSKA metoda hirurških intervencija za mladog lekara dr Aleksandra Stanojkovića (48) iz Surdulice postala je rutina. Na broju intervencija pozavideli bi mu i lekari u velikim medicinskim centrima. Stalno usavršavanje i praksa učinile su da ovaj hirurg važi za jednog od najboljih na jugu Srbije od koga uče kolege, a dobar glas se daleko čuje pa je urbana legenda u ovom kraju da su pacijenti menjali adrese stanovanja kako bi bili u mogućnosti da ih operiše upravo popularni doktor Saša.

Ovaj skromni čovek kaže da su lekari ti koji se bore za ono što je najvrednije, a to je ljudski život, a kao ključni razlog svoje popularnosti on navodi odnos sa pacijentima.

Ipak, činjenica da jedini na jugu Srbije obavlja laparoskopske intervencije idu u prilog impozantnoj brojci od 2.200 samostalnih operacija.

- Ja ne radim samo endoskopske intervencije već i otvorenu hirurgiju, a ustanova ovakvog tipa podrazumeva i rad u ambulanti. Prosečno oko 250 intervencija godišnje obavim - kaže dr Stanojković.

On napominje da je njegova karijera, koju uporno gradi u maloj sredini splet profesionalnih i privatnih okolnosti koje nisu dozvolile da napusti rodni kraj, iako je bilo prilika.

- Neke porodične okolnosti su u dva navrata odlučile da ne mogu svoju karijeru nastaviti u Africi i Nemačkoj, što su bile opcije. Profesionalno priželjkujem rad na klinici koja će mi pružiti mogućnost usavršavanja, ali sa druge strane srećan sam što radim posao koji volim u gradu gde mi roditelji stare i deca rastu - kaže dr Saša.

Pročitajte još - Mladi hirurg sa misijom

Kaže da je kod njega interesovanje za ovu metodu postojalo još tokom specijalizacije, a u međuvremenu je završio bazični kurs iz endoskopske hirurgije.

- Tokom 2009. je urađena prva intervencija uz pomoć instruktora iz Beograda i tada je urađeno tridesetak operacija, još nekih četrdesetak sam uz pomoć instruktora uradio u Beogradu, a onda krećem samostalno sa radom - kaže hirurg Stanojković.

Inače, za njega je medicina bila nešto što se podrazumeva. Iako je u porodici on prvi lekar, priseća se anegdote kada se igrao sa sestrom i nehotice je ubo iglom, pa je još od tada krenulo kroz šalu da se govori da će biti lekar.

IZ SALE U AMBULANTU

ZBOG manjka lekara, a velikog broja pacijenata, ovaj lekar često dolazi nekoliko sati pre radnog vremena kako bi obavio zakazanu operaciju, nakon čega nastavlja rad u ambulanti. On kaže da je takva organizacija u malim sredinama, a sa druge veliki je broj pacijenata koji čekaju na intervenciju. Mnogi od njih nisu iz Surdulice, već iz Vranja i okoline. Ipak ima i onih koji dolaze iz drugih gradova, jer su čuli da dr Saša "ima laku ruku".