Miomir Dejanović MiDej, učitelj u OŠ „Svetozar Marković“ u Vranju, prekinuo je štrajk glađu nakon nekoliko sati, pošto je postigao dogovor o premeštaju sa direktorkom škole Tijanom Đokić.


Dejanović je stupio u štrajk glađu u sredu ujutro zbog odluke direktorke da zbog manjka prvaka bude premešten seosku u školu u Donjem Neradovcu iako ima problem sa autističnim sinom. Prema njegovim rečima, direktorka je donela novu odluku kojom se premeštaj ograničava samo na ovu školsku godinu. Od naredne će biti vraćen u matičnu ustanovu.


Učitelj navodi da nije protiv rada u seoskoj školi i da će do završetka školske godine rado obavljati posao u Donjem Neradovcu, ali da je njegova obaveza da se bori za svog sina.


- Prilikom premeštaja, direktorka uopšte nije uzela u obzir to štob imam sina sa autizmom od koga me premeštajem udaljava, a njemu je po nalazima doktora potrebna pojačana nega i češći nadžor roditelja. Uz to, moja supruga već godinama i sama putuje do svog radnog mesta – kaže učitelj.


Pročitajte još: ŠTRAJK GLAĐU ISPRED ŠKOLE: Učitelju iz Užica pozlilo


Miomir Dejanović je prošle godine je dobio priznanje „Najbolji edukator Srbije“, a od skora se nalazi i u Asocijaciji najboljih nastavnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije (ANNEXYU).


Njegova biografija se nedavno našla i u Leksikonu stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu.