Vojvođanske zadruge u nove mašine ulažu 150 miliona

Z. GRUMIĆ

13. 11. 2019. u 06:15

Војвођанске задруге у нове машине улажу 150 милиона

Igor Mirović uručuje ugovore Foto Pres služba Pokrajinske vlade

Pokrajina posredstvom Razvojne agencije podržava jačanje poljoprivrednika. Mirović: Pomažemo zadrugama da nabave opremu i modernizuju svoje poslovanje

PREDSTAVNICIMA vojvođanskih poljoprivrednih zadruga u utorak su u Novom Sadu uručeni ugovori prema kojima je, na 14 učesnika konkursa Razvojne agencije Vojvodine, raspoređeno ukupno 150 miliona dinara. Sredstva su namenjena za kupovinu mašina i opreme za preciznu poljoprivredu kao i za unapređivanje prerađivačkih kapaciteta u agraru.

Iz pokrajinskog budžeta dodeljeno je, bespovratno, 50 miliona dinara a zadrugari su izdvojili još 100 miliona za realizaciju te nove mere podrške poljoprivrednicima, članovima zadruga, objasnio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručujući ugovore.

- Izgradili smo efikasan sistem koji omogućava da, posredstvom Razvojne agencije, značajno pomognemo zadrugama da nabave odgovarajuću opremu i modernizuju svoje poslovanje - istakao je Mirović napominjući da je podrška realizovana maksimalno transparentno i primenom odgovarajućih kriterijuma.

Među dobitnicima finansijske pomoći je i ZZ "Ogledna stanica" iz Obrovca kod Bačke Palanke, koja ima 22 zadrugara i više od 100 kooperanata.

- Prvi put smo konkurisali u Pokrajini i veoma smo zadovoljni time što smo dobili podršku. Zahvaljujući tim sredstvima nabavićemo savremenu mašinu za istovar i utovar mineralnog đubriva i druge robe, čime ćemo ubrzati i znatno olakšati naš rad - ističe Radovan Grahovac, direktor te zadruge.


PROČITAJTE JOŠ - DIPLOMU ZAMENIO MOTIKOM: Profesor fizičke kulture ekonomsku nezavisnost našao u proizvodnji jagodičastog voća


Malo više od 2,1 milion dinara dobila je ZZ "Smederevac" iz Dolova kod Pančeva, koju čine pet zadrugara i mnogo više kooperanata.


Ivanka Smederevac


- Bavimo se u prvom redu preradom industrijske konoplje kao i ratarstvom. Ova podrška će nam mnogo značiti kako bismo što više unapredili tu našu alternativnu biljnu proizvodnju - ističe Ivanka Smederevac, osnivač i direktor zadruge.

Zadovoljni su i u zadruzi "Nizine Plavna", budući da će im ova podrška omogućiti nabavku savremene sejalice.


PROČITAJTE JOŠ - Njive izdašne i bez pesticida


- To je mašina za elektronsku setvu, poseduje dži-pi-ar-es uređaj i umnogome će nam pomoći da unapredimo našu proizvodnju - naglašava Janika Mesaroš, direktor te zadruge u opštini Bač.


Janika Mesaroš i Radovan Grahovac


Direktor Razvojne agencije Nikola Žeželj napomenuo je da je ovaj nedavno završeni konkurs namenjen zadrugama, treća mera koju je uspešno realizovala ta pokrajinska institucija.


AGENCIJA

- RAZVOJNA agencija Vojvodine je opravdala svoju ulogu podsticajima za novo zapošljavanje i nabavku mašina i opreme pre svega u malim i srednjim kompanijama. Agencija je poboljšala i poslovni ambijent omogućavajući zapošljavanje, posebno u manjim sredinama- rekao je Mirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije