Upisali su se u Ginisovu knjigu rekorda, a sada im je i Evropa tesna: Čačani prave radijatore za čitav svet

V. ILIĆ

13. 11. 2019. u 17:20

Уписали су се у Гинисову књигу рекорда, а сада им је и Европа тесна: Чачани праве радијаторе за читав свет

Foto G. Otašević

Posle Francuske i Nemačke, firma "Cini" grejna tela izvozi i u Mongoliju, a "nišani" i SAD

ČAČANSKO preduzeće "Cini" je kupce za svoje radijatore pronašlo i u dalekoj Mongoliji, a osnivač i vlasnik firme inženjer Slobodan Spasović kaže da se - uz već uhodani izvoz u Francusku i Nemačku - trenutno pregovara i o plasmanu robe na tržište SAD.

Grejna tela iz Čačka su zapravo nova generacija bimetalnih radijatora od aluminijuma i nerđajućeg čelika, a po patentnom rešenju preduzeća "Cini" su nastala kao odgovor na tehničke zahteve tržišta u Mongoliji koju karakterišu specifičnost tamošnjih grejnih sistema i vode sa povećanom pH vrednošću.

- Ovo je veliki potencijal za plasman naših bimetalnih radijatora koji su, povrh svega, otporni i na povišeni pritisak vode, te hidroudare. Isto je i sa grejnim sistemima svih bivših sovjetskih republika, pa očekujemo da naš novi proizvod bude veliki izvozni adut u narednim godinama - kaže Spasović i objašnjava da je primenom niza originalnih patentnih rešenja formirana konstrukcija radijatora u kojoj se na najefektniji način koriste pozitivna svojstva dva pomenuta materijala.


PROČITAJTE JOŠ - Čačanski radijatori u Kini


"Cini" je, inače, osnovan 1977. i dosad ima 15 registrovanih patenata, a ime ove firme se našlo i u čuvenoj Ginisovoj knjizi rekorda jer je u Čačku napravljen najveći radijator na svetu - dimenzija šest sa šest metara (na slici) - koji je bio u funkciji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije