Farma na Rosomačkoj kukli konačno dobila nove vlasnike

V. ĆIRIĆ

ponedeljak, 11. 11. 2019. u 09:49

Фарма на Росомачкој кукли коначно добила нове власнике

Foto V. Ćirić

Novi život "hotela za ovce": Velimirovići se skrasili na Staroj planini

POZNATA ovčarsko-kozarska farma na Rosomačkoj kukli, na Staroj planini, iznad sela Slavinja, konačno je dobila nove vlasnike. Reč je o porodici Velimirović - supružnicima Mariji i Žarku, te njihovoj ćerki Mini - koja je svojevremeno iz Beograda otišla put Pariza, a odatle u Podgoricu. Sada ih očekuje mnogo posla, a cilj im je da napune obore čiji kapacitet premašuje 7.000 ovaca i koza, pa da žive od stočarstva u staroplaninskoj prirodi.

PROČITAJTE JOŠ - Omerovićeva farma od preko 500 ovaca

A, farma "Bele vode" je do pre dvadesetak godina bila vlasništvo pirotske "Mlekare" koja je nepovratno propala. Još se, međutim, pamti to da su je sedamdesetih godina prošlog veka, kada je i sagrađena - zbog uslova čuvanja stoke - novinari bili prozvali "hotelom za ovce". Jer, imala je propisane senike, moderne spavaonice sa kupatilima za pastire, toalete, trpezariju sa kuhinjom...

Nekako u isto vreme, "nikle" su i identične farme u okolini Dimitrovgrada - "Borovsko polje" i "Bačevsko polje" - te farma u lužničkom kraju tačnije, u Bonjincu, ali su i one sada prepuštene zubu vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije